понедељак, 2. април 2018.

VIZUELNU UMETNOST prati dobar ZALOGAJ - Gustav Klimt: preteča moderne




U ponedeljak 2. aprila od 20 časova, KC Grad otvara specijalnu dokumentarnu izložbu kao centralni događaj obeležavanja važnog jubileja: stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije.

Izložba Gustav Klimt, preteča moderne realizuje se u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu uz podršku kompanije Frikom. Opisivanjem najvažnijih događaja iz Klimtovog života i umetničkog života u Beču ova postavka ima za cilj da rasvetli celoviti opus ovog umetnika, kao i njegov značaj tokom tzv. „turn of the century“ epohe. 

Na svečanom otvaranju publici će se obratiti Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i Dejan Ubović direktor Kulturnog centra Grad.



Ovom prilikom biće prikazan u sredu 4. aprila od 20 časova biografski film o ovom umetniku sa Džonom Malkovičem u naslovnoj ulozi. Film Raoula Ruiza prikazivan na Berlinale festivalu odmotava priču o Klimtu kroz vlastita sećenja, na samrtnoj postelji u bolnici u Beču. Hronološkom dekonstrukcijom događaja autor ispituje one najvažnije, a među njima su svakako Klimtovi odnosi sa mnogobrojnim ženama, poput Emilie Floege i Lee de Castro. U poseti Klimtu je Egon Schiele, njegov kolega i učenik, koga igra Nikolai Kinski.


U okviru ovog programa Austrijski kulturni forum i KC Grad pripremaju u ponedeljak  2. aprila od 19 časova austrijske specijalitete:

1. Frittaten supa - bistra supa od povrća, sa rezancima od palačinki
2. Kobasice sa povrćem i pireom

Kompanija Frikom je u čast ove proslave lansirala novi sladoled. Gosti KC Grada imaće priliku da probaju novi ukus Grandissimo sladoleda koji nosi moto "Umetnost u sladoledu"

Poreklo frittaten supe datira iz XIX veka sa incidenta na Bečkom kongresu kojim je zasedao austrijski princ Klemens Wenzel von Metternich, a koji je okupio mnoge evropske ambasadore. Ključna evropska pitannja nisu bila razmatrana na samoj konferenciji, već u toku tajnih sastanaka vodećih evropskih diplomata u strogoj poverljivosti, što je privuklo brojne špijune u Beč. Zbog toga su mnogi ambasadori odlučili da drže privatne inkognito sastanke u malim kolibama u predgrađu, u oblasti zvanoj Donja Austrija.

Upravo u ovom regionu, u taverni u Langenlebarnu, odigrao se tajni sastanak između vodećih evropskih figura, među kojima je bio i francuski ambasador u društvu grofa Romana de Frittata.

Revoltiran činjenicom da mora da kuva za francuskog zvaničnika, vlasnik gostionice bio je u stanju tek da zagreje vodu sa začinima, te mu je sluga grofa Frittate pritekao u pomoć sa smešom mleka, jaja i soli koje je propržio u tiganju.

Tu supu su poslužili diplomatama na njihovo opšte oduševljenje. Stoga i dan danas Frittaten supa služi kao kulinarski primer internacionalne saradnje.

Нема коментара:

Постави коментар