среда, 11. април 2018.

Otvaranje izložbe SAMO USPOMENA Matea ĐiroleBeogradski mesec fotografijeU okviru trećeg izdanja Beogradskog meseca fotografije, festivala fotografije koji se održava od 29. marta do 30. aprila, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu fotografija „Samo uspomena“ Matea Đirole. Kustos izložbe je Julia Rajačić. 


Mateo Đirola istražuje mutaciju fotografije u vremenu zasićenom slikama i oblikovanom društvenim mrežama. Tokom njegove prve izložbe u Beogradu, umetnik poziva publiku da putuje kroz vreme i prostor, od nastanka fotografije do njene savremene upotrebe, razotkrivajući socijalnu i antropološku revoluciju prouzrokovanu ovim medijumom. Minimalističkim intervencijama i poetičnom razigranošću jedinstvenom za Đirolu, izložba nudi „Samo uspomenu“ vremena kada je fotografija još uvek bila neistražena teritorija i kada nadrealnost nije preuzela stvarnost.


Diplomiravši slikarstvo i fotografiju na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, Đirola je razvijao svoju slobodu igrajući se sa granicama između fotografije, slikarstva, pisanja i, u najskorijem periodu, sa multimedijalnim instalacijama, često sa metalingvističkim pristupom. Njegova dela su odabrana za značajne fotografske nagrade (nagrada Combat 2016 - posebno priznanje žirija, nagrada Frančesko Fabri za savremenu umetnost, nagrada grada Trevilja) i bila su izložena u brojnim muzejima i galerijama u Italiji i šire (Milanski muzej savremene fotografije, Kulturni centar u Istanbulu, Fondacija Forma u Milanu, Regionalna biblioteka u Majamiju).


Izložba će biti svečano otvorena u petak, 13. aprila, u 18 časova, u prisustvu umetnika i kustosa izložbe, i biće otvorena do 27. aprila 2018. godine. 

Izložba se može posetiti od ponedeljka do petka od 11 do 16 časova. 

Ulaz je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар