уторак, 3. април 2018.

Kula ludaka Gabora Šejna



Srpsko izdanje pesničkog romana Gabora Šejna Kula ludaka objavljeno je nedavno u izdanju Arhipelaga u ediciji Element i u prevodu s mađarskog Arpada Vicka.

Šejnova knjiga prevedena je na više evropskih jezika, a u kritici je doživljena kao neobična susret poznatog pisca sa modernom evropskom istorijsom i sa evropskom savremenošću. Iz poglavlja u poglavlje smenjuju se ilustracije i snažne pesničke slike, istorijske reminiscencije i figura ludila kao jedna od ključnih figura moderne evropske istorije. Kula ludaka vešto povezuje najaktuelnije događaje sa zbivanjima koja su odredila istoriju Srednje Evrope.

"U pesničkom romanu Gabora Šejna Kula ludaka prožima se mnoštvo glasova: istorija i savremenost, srednjoevropski mitovi i vesti na CNN, poezija i roman, slikarstvo i ispovednost, kula i tamnica, razum i ludilo, stari i moderni gradovi, tradicija i eksperiment, avantura i uređenost, stari zatočenici i moderni nomadi, pesnički tekst i njegovo samosvesno, erudicijsko komentarisanje. Svi ti glasovi, međusobno promenjeni u dinamičkom odnosu u koji ih stavlja ova neobična i izazovna knjiga, sabiraju se u jedan uskomešan tok, pripovedajući beskrajnu srednjoevropsku priču s kojom je neophodno se suočiti", kaže povodom Kule ludaka pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Rođen 1969. godine u Budimpešti, gde i sada živi, Gabor Šejn je pesnik i prozaista, pisac za decu i dramski pisac, kritičar, teoretičar i doktor književnih nauka. Šejn radi kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta „Lorand Etveš” u Budimpešti, gde predaje modernu mađarsku književnost. Pored pesničkog romana Kula ludaka, objavio je devet knjiga pesama, knjigu političkih eseja Kišobrani na Košutovom trgu, kao i tri romana, od kojih je najpoznatiji i najprevođeniji Lazare! Gabor Šejn je dobitnik Nagrade „Mikloš Radnoti“, Nagrade „Sep Erno“, Nagrade Jožef Atila“ i mađarske Pulicerove nagrade.

Нема коментара:

Постави коментар