петак, 27. април 2018.

Легат Милене Дравић и Драгана Николића у Кинотеци

Југословенска кинотека отвара Легат Миленe Дравић и Драганa Николићa, славног глумачког пара, звезда српске кинематографије. У згради у Узун Мирковој 1, публика ће имати прилику, 5. маја од 19 часова, да завири у део оставштине из богате каријере нашег највољенијег глумачког и брачног пара.




Они су завештали, овој институцији културе, своје награде, дипломе, као и неке предмете међу којима је хаљина коју је Милена Дравић носила примајући глумачку награду у Кану 1980. године.

Великани српског филмског, телевизијског и позоришног глумишта, брачни пар Милена Дравић и Драган Николић, оставили су неизбрисив траг у српској и југословенској кинематографији. Платинаста лепотица 60-их и чувени Џими Барка обојили су својим харизматичним појавама скоро две стотине домаћих филмских остварења.

Први пут су заједно играли у филму „Хороскоп“ (1969) Боре Драшковића, затим у „Улози моје породице у светској револуцији“ (1971) Бате Ченгића, али прави нераздвојни пар у очима милиона гледалаца постали су у чувеном шоу програму ТВ Београд „Образ уз образ“ раних 70-их.





Волели су се „као две будале“ што су тајним венчањем у току снимања истоименог филма и доказали.

Њихова преданост глуми вишеструко је овенчана највишим глумачким признањима ових простора. Милена Дравић и Драган Николић добили су награду „Павле Вуисић“ за животно дело, коју додељује Удружење филмских глумаца Србије.

Нема коментара:

Постави коментар