субота, 28. април 2018.

БАЛЕТ „КО ТО ТАМО ПЕВА“ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ




У недељу, 29. априла (19:30) поводом СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ на Великој сцени Народног позоришта биће изведен култни балет  „КО ТО ТАМО ПЕВА“, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића, на музику Војислава Вокија Костића,  у кореографији, режији Сташе Зуровца.

       У представи учествује балетски ансамбл Народног позоришта. 

       Овај балет представља својеврстан српски бренд више од тринаест и по година и на најбољи могући начин репрезентује српску културу на многим сценама у земљи и иностранству. 

       Костимограф Катарина Радошевић Галић. Сценограф Жорж Драушник.

       Премијера је била 22. децембра 2004. године.


Овогодишња порука за Светски дан игре

Кореограф, уметнички директор играчког ансамбла Батшева и творац GAGA технике – језика покрета Охад Нахарин из Израела, овогодишњи је аутор глобалне поруке за Светски дан игре, 29. април, у којој је, између осталог, истакао да је суштина игре у настојању да будете присутни у тренутку.

„Ту се ради о ослушкивању обима сензација и допуштању да то ослушкивање постане извор свих наших осећања, форме и садржаја. А опет, увек треба да се сетимо одакле потичемо. Када ме питају о чему се ради у неком мом делу, ја најпре одговорим да се ради о самом том делу. О томе како се сви његови елементи преплићу да би створили причу. Причу игре саздану од волумена, деликатности и коришћења експлозивне моћи. Од истраживања покрета, организације и структуре. Од смејања себи самима, коришћења динамике, претеривања и умањивања, повезаности задовољства и напора, и сублимације лудила сваког играча, њихових страсти и фантазије, у јасну форму“, каже Нахарин.

 Према његовом мишљењу, у свом најбољем облику, игра може бити узвишена, чак и када је далеко од савршенства.

 „Морамо се одупрети конзервативном и конвенционалном мишљењу које је укорењено у играчком образовању и усмерењу, и да одбацимо старе идеје због нових и бољих. И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… И морамо се сетити да свакога дана помало играмо… и никад испред огледала“, сматра чувени израелски кореограф.

Светска плесна алијанса у оквиру Међународног позоришног институте при UNESCO-у, покренула је 1982. године прослављање Светског дана игре.
Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.

Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!

Нема коментара:

Постави коментар