понедељак, 23. април 2018.

Тријумф маестра Дејана Савића са Симфонијским оркестром РТА






На позив Радио-телевизије Албаније, наш истакнути музички уметник, диригент Дејан Савић, гостовао је у Тирани, наступајући у оквиру концертне сезоне Симфонијског оркестра РТА. 

На музичкој вечери посвећеној делима Роберта Шумана, изведена су његова репрезентативна дела, Увертира за оперу "Геновева", Концерт за виолочело и оркестар и Симфонија бр. 3. 


У коцертној дворани Уметничке академије, заједно са изврсним солистом, дугогодишњим професором Музичке академије, челистом Астрит Селитом, наш маестро је остварио интерпретације које су једногласно проглашене најбољим концертом текуће сезоне. 

И оркестарски уметници и публика су здушно поздравили наступ и сарадњу нашег уметника, коме ово није прво појављивање у Тирани, те га тамошњи аудиторијум познаје и поштује.

Гостовању уметника из Србије указана је велика пажња државних и приватних медија, тако да је Савић гостовао на Првом програму РТВ Албаније, дао неколико интервјуа за приватне радио и ТВ станице, док је сам концерт сниман за телевизију и директно преношен на државном радио програму. 

Испред Амбасаде Србије, домаћини нашем уметнику, као и гости на концерту били су г. Југослав Ђорђевић, први саветник и заменик aмбасадора, и гђа Драгана Вучићевић, први саветник задужен за културу и медије.

 

У својству управника Народног позоришта, Дејана Савића је примила Министарка културе Албаније, гђа Мирела Кумбара, са којом се наш уметник познаје још од свог првог гостовања у Тирани. 

Са министарком која је недавно започела свој други мандат, Савић је разговарао о културној сарадњи двеју престоница, на линији скорашње посете Министра културе и информисања Србије, г. Владана Вукосављевића, и протокола и меморандума потписаних том приликом. 


Већ наредног дана је уследио дужи и плодан састанак са гђом Заном Ћела, директорком Националног театра Опере и Балета, којом приликом су договорени модалитети сарадње у наредном периоду два Народна позоришта. 

Они се односе на размене уметника Опере и Балета, размене представа као и могуће копродукције два театра.

Нема коментара:

Постави коментар