среда, 11. април 2018.

НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАЊЕ „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ ЈАДРАНКИ ЈОВАНОВИЋ



Звездa овогодишње доделе националног признања „Капетан Миша Анастасијевић“ у Матици Српској у Новом Саду (10. априла) билa je примадона и уметница, првак Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић.

Свечаност која и доликује угледном храму српске културе и уметности, како и приличи домаћинима из Медиа Инвента, Новосадског Универзитета и Привредне коморе Војводине,,али и одабрани ствараоци из целе Србије, одржана је 10. априла 2018. године у Матици Српској, када су додељена национална признања -Статуета и Повеља „Капетан Миша Анастсијевић“.

Ова престижна награда додељена је за 25 најуспешнијих појединаца, предузетника и институција, који су допринели афирмацији привредног и друштвеног стваралаштва Србије.

За афирмацију српске музике и уметности у свету, награђена је примадона Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду, која се на овој свечаности нашла у двострукој улози: и као лауреат и као учесник програма са две музичке нумере („Што се боре мисли моје“ Корнелија Станковића и „Хабанера“ Жоржа Бизеа),у пратњи пијанисте Наде Матијевић.

Награду су уручили Владо Маркановић, директор Медиа Инвента и др Момчило Тодоровић, галериста и психолог из Београда, члан жирија.

Манифестацију је химном „Боже правде“ отворила Милица Досковић, члан Опере СНП у Новом Саду, а беседом поздравио Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, подсетивши да је и он 2005. године био добитник овог признања. О симболици и значају признања које носи име дунавског капетана Мише Анастасијевића говорио је проф. др Радован Пејановић, председник жирија, док је (увек изнова) нове детаље о српском задужбинарству кроз векове пренео песник Перо Зубац.

Додела признања са именом великог српског трговца и добротвора из 19. века Мише Анастасијевића одржава се од 2.000 године  у оквиру пројекта „Пут ка врху“.Ово цењено признање досада су примили угледни ствараоци, амабсадори, академици из привредног и друштвеног живота Србије.Признае је уметничко дело Љубише Манчића, академског вајара из Београда.

Нема коментара:

Постави коментар