понедељак, 2. април 2018.

МЕЦОСОПРАНУ ЉУБИЦИ ВРАНЕШ НАГРАДА „ОСКАР ДАНОН“



        
На Великој сцени Народног позоришта у среду, 4. априла (19:00) биће изведена опера Жоржа Бизеа „КАРМЕН“. Диригент Ана Зорана Брајовић. Редитељ Небојша Брадић.

           У насловној улози je мецосопрана Љубица Вранеш која је овогодишња добитница награде која носи име великана српске музичке сцене „Оскар Данон“,  за целокупно ангажовање, професионалност и уметнички ниво. 

          Награда је установљена 2011. године и намењена  је младим уметницима старосне доби до 40 година живота и то оперским певачима, диригентима, корепетиторима, асистентима диригента, асистентима редитеља, солистима у оркестру,  за уметничко остварењa у периоду од 01. фебруара претходне  до 31. јануара текуће године. Изузетно, награда се може доделити и члановима Oперског хора и Оперског студија. 

       Досадашњи лауреати су  сопран Снежана Савичић Секулић и  тенор Хон Ли.

       У образложењу дирекције Опере, између осталог, оцењено је да ова уметница својим високим професионализмом, може да служи као пример, како својој, тако и генерацији младих певача који тек треба да ступе на сцену. Вранеш је у прошлој сезони, са успехом наступала у земљи и иностранству у следећим улогама - Фенена („Набуко“), Фругола („Плашт“), Мерцедес/ Кармен („Кармен“), Еболи („Дон Карлос“), Ћеска („Ђани Скики“), Мадалена („Риголето“), Прециозила („Моћ судбине“), Емилија („Отело“) и Керубин („Фигарова женидба“).  

       Награда ће бити уручена пред почетак представе.

       Баритон Вук Зекић дебитоваће у улози тореадора Ескамиља.  

        Тенор Дејан Максимовић тумачиће ролу наредника Дон Хозеа, сопран Софија Пижурица  биће  Микаела.

          У ансамблу су и Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Данило Стошић  (Ремендадо), Марко Пантелић (Данкаиро), Мирослав Марковски (Моралес), Вук Матић  (Зунига) и Ивана Живадиновић( Мерцедес). 

         Учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци“.

         Сценограф Герослав Зарић, а костимограф Катарина Грчић Николић.

         У режији Небојше Брадића, представа је имала три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године.

          Брадић је изместио радњу у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.

Љибица Вранеш, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф.Радмиле Бакочевић,у чијој класи је и магистрирала.

Добитник је прве награде, као и награде за најбољег мецосопрана на такмичењу "Никола Цвејић" коју јој је доделила проф.Бисерка Цвејић.

Такође, освојила је и прву награду на Међународном такмичењу "Петар Коњовић".
Била је члан ансамбла Оперског студија Народног позоришта који је водио проф.Никола Китановски,а потом и у Оперском студију "Борислав Поповић" који су водили проф.Радмила Бакочевић и маестро Дејан Савић.

Наступала је на концертима "Пут ка Белканту" као и многим концертима у Београду и широм наше земље.

Улогом Фенене у Вердијевој опери "Набуко" дебитовала је у Темишварској опери у Румунији.

Оперски репертоар:Ш. Гуно, Фауст – Марта,Ђ. Пучини, Плашт – Фругола,С. Прокофјев, Заљубљен у три наранџе – Линета Ж. Бизе, Кармен – Мерцедес,Ђ. Пучини, Сестра Анђелика – Принцеза,

Ђ. Верди – Ђована,Д.М. Фрисина, In Hoc Signo,Ђ. Верди, Набуко – Фенена,П. Маскањи, Кавалерија рустикана – Лола,Ђ. Верди, Риголето – Мадалена,Ђ. Росини, Севиљски берберин – Берта,Ђ. Верди, Травијата - Флора ,Бервоа, В.А. Моцарт, Фигарова женидба – Керубин,Р. Штраус, Салома – Паж,

Ј. Штраус, Слепи миш - Принц Орловски, Г. Доницети - Лучија од Ламермура – Алиса,

Ђ. Верди - Отело - Емилија
               

Нема коментара:

Постави коментар