петак, 13. април 2018.

"Biser koji je slomio školjku" Nadije Hašimi

Ljubitelji romana Haleda Hoseinija uživaće u prvom romanu Nadije Hašimi „Biser koji je slomio školjku“. Ovo je porodična priča, portret Avganistana u svem njegovom enigmatičnom sjaju, i istovremeno ogledalo borbe avganistanskih žena.

Rođena u Njujorku kao kći avganistanskih iseljenika, Nadija Hašimi je 2014. objavila svoj prvi roman „Biser koji je slomio školjku“. U njemu se prepliću dve dirljive i potresne priče koje razdvaja čitavih sto godina, dva čvrsto povezana romana, o Šekibi i njenoj čukununuci Rahimi, koja zaokružuju priču o savremenom Avganistanu i gorkoj ulozi žene u njemu.

Rahima odrasta u savremeno doba, u porodici sa pet kćeri i bez ijednog sina. Stroge tradicije zahtevaju da devojčice imaju brata koji će ih pratiti do škole, a majka je, kraj muža opijumskog zavisnika, željna da ima pomoćnika. Hala Šejma, Rahimina tetka, predlaže da pribegnu jednom drugom prastarom običaju i preobraze Rahimu u bača-poš, devojčicu obučenu u muško. No iza hala Šejmine zamisli krije se drugačija želja: da se bar jedna njena sestričina naoruža obrazovanjem i okusi slobodu, onakvu kakvu je spoznala bibi Šekiba dok je svom ocu bila sin…

Bibi Šekiba se rodila na razmeđi dva veka i kao mala promenila sebi sudbinu prolivši po sebi ključalo ulje. Znana kao „devojka sa pola lica“, Šekiba ostaje sama sa ocem i preuzima na sebe ulogu hranitelja porodice. Očeva smrt je ostavlja u rukama nemilostive rodbine, kojoj će biti poput roba, ali ko jednom okusi slobodu, stremiće ka njoj čitav život. Shvativši da joj je suđeno da ide iz ruke u ruku kao neželjeni dar, Šekiba rešava da promeni svoju sudbinu, nasib, i da pronađe sebi sigurno mesto na ovom svetu, i sebi i svojim budućim kćerima. Zaista, kada Rahimi život bude dodelio mukotrpnu sudbinu mnogih devojaka u Avganistanu, priča o bibi Šekibi poslužiće joj kao nadahnuće i izvor snage da se istrgne iz pakla u kom živi.

Nadija Hašimi o ženama Avganistana pripoveda s velikom ljubavlju i poštovanjem. Uz prisećanje na zlatne godine emancipacije početkom dvadesetog veka, koje ostavljaju nadu u snagu ženske volje, ona podstiče svoje sunarodnice da u sebi pronađu nezavisnost i samopouzdanost. Kroz njenu pripovest o prošlosti, savremena žena uči kako da slomi svoju školjku.

Nadija Hašimi je rođena u Njujorku. Roditelji su joj se rodili u Avganistanu, odakle su emigrirali početkom sedamdesetih; zahvaljujući njima i brojnoj rodbini, odrasla je u okruženju gde je avganistanska kultura bila sastavni deo svakodnevnog života. Po struci pedijatar, od 2014. godine objavila je dva romana o Avganistanu. Živi u Vašingtonu s mužem i četvoro dece.

Knjigu „Biser koji je slomio školjku“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар