недеља, 1. април 2018.

65 martovski –preostala tri radna dana-kratki igrani i VR dokumentarci




Kratki igrani međunarodni film, takmičarski program


TIHA NOĆ / XIAO CHENG ER YUE (Kina), režiser: Qiu Yang, trajanje: 15’ 

U nekom gradu u Kini roditelji prijavljuju nestanak trinaestogodišnje devojčice koja se nije vratila iz škole. Majka, k’o majka, đavo joj ne da mira i traga za ćerkom. Njene najmračnije slutnje se obistinjuju-da li je leš nađen ispod mosta leš njene ćerke?

BUBA NA KRAJU ULICE / EL ESCARABAJO AL FINAL DE LA CALLE  (Španija), režiser: Joan Vives Lozano, trajanje: 19’ 

U jednoj valensijskoj ribarnici susreću se Amadeo, udovac koji neguje svog tasta i vidovita piljarka Lolin. No, kada ona jegulji odseče glavu postaje vidovita i može da nasluti neku veliku nesreću. Nadalje film neodoljivo podseća na „Smrt gospodina Goluže“.

SPITSBERGEN (Poljska), režiser: Michał Szcześniak, trajanje: 23’ 

Magda, devojka čiji je momak ostao bez nogu u jednoj nesreći u planini, a potom se ubio i dalje radi u Hitnoj pomoći. No, pošto mu je baš ona pritekla u pomoć, sećanja neprekidno naviru i proganjanju je. Kako prevazići takvu traumu?

VIDI KAKVA JE / VIDI JA TI NEA (Makedonija), režiser: Goran Stolevski, trajanje: 18’28’’ 

Život u tranzicionoj Makedoniji nije nikako lak, pogotovu ako si žensko. Anita ima tu nezahvalnu ulogu da pronikne kako se izboriti za svoje mesto u tako patrijarhalnoj sredini, kako sebi i svojoj porodici obezbediti bilo kakvu perspektivu. Po tematici ovaj film sliči hrvatskom U PLAVETNILO.

CRNA DEVICA / LA VIRGEN NEGRA (Kolumbija), režiser: Juan Pablo Caballaro, trajanje: 18’

Ova priča vodi nas u pustaru, predele gde je život surov. Balisariova žena je bolesna, a on izlečenjenje traži u magiji. No, ponuda koju mu da iscelitelj dovešće ga u dilemu. 

KRAJ POSETE / KONIEC WIDZENIA (Poljska), režiser: Grzegorz Mołda, trajanje: 15’ 

Marta je trudna. Dečko je u pritvoru, osumnjičen za teško kriminalno delo. No, i njen otac s kojim radi u garaži je uvučen u tu mutnu radnju. Koga žrtvovati, a ne pokajati se?

JEDAN, DVA, NULA / RAZ, DWA, ZERO (Poljska), režiserka: Anna Pawluczuk, trajanje: 15’ 

Koliko napora je potrebno da bi se uspelo u ritmičkoj gimnastici? Justina, devetogodišnja devojčica,  će to saznati na teži način. 

PLAVO-SIVI / BLEU-GRIS (Francuska), režiserka: Laëtitia Martinucci, trajanje: 15’9’’ 

Ovaj film nas vodi na Korziku, mesec je avgust. Elbe, sedamnaestogodišnja gluvonema devojčica pokušava da zainteresujeje momka koji se bavi ronjenjem. 

JOHAN / JOHANN (Nemačka), režiserka: Franka Braun, trajanje: 9’23’’ 

Svakodnevnica jednog devetogodišnjeg dečaka i njegov svet mašte se mešaju u ovom kratkom filmu.

SVE ŠTO ZAMISLIM/ TUDO O QUE IMAGINO (Portugal), režiserka: Leonor Noivo, trajanje: 30’

Škola je završena, leto je pred krupne odluke, a mladi k’o mladi okrenuli sve na zabavu, tragajući za svojom muzikom, za svojom srodnom dušom.

Pobednik ostalih dana u ovoj kategorije je film: KRAJ POSETE / KONIEC WIDZENIA. Pošto je u četvrtak pobednik u ovoj kategorije bio dvojac-tron su podelili filmovi: PRIVATNI PRISTUP / ACCÈS PRIVÉ i PRAZNIK RADA / MAY

ukupni pobednik po mišljenju žirija Kulturnika je: 



PRAZNIK RADA / MAY

Kratki igrani domaći film, takmičarski program-Mladi srpski film


LOOP, režiser: Matija Gluščević, trajanje: 19’19’’ 

U ova turobna vremena baviti se sudbinom ljubavnih parova je mesijanska odluka, ali eto dosta filmova obrađuje ovu temu. Slično „Najtoplijem danu leta“ i ovaj film sa takođe harizmatičnom Jovanom Gavrilović „u žutom kaputu krojenom bez veze“, u roli Mine preispituje odnose, a pre svega onaj sa samim sobom. 

KLAVIRE PREVOZI OSTOJA, režiserka: Sandra Mitrović, trajanje: 15’ 

Duhovita storija legendarnog beogradskog prevoznika glasovira prati jedan dan kada klavir koji je krenuo iz tačke A nikako ne može da stigne u bilo koju tačku. U toploj ljudskoj priči oslikani su različiti ljudski mentaliteti i karakteri.

PRIORITET, režiserka: Jovana Kovanović, trajanje:  10’ 

Šta da radite kada zaustavite kola a tamo leži čovek koji je izgleda preminuo? Koji ne daje znake života. Da li mu pomoći, zvati pomoć... ili se ne obazirati i pobeći glavom bez obzira. Pa svako ima svoje probleme. Ionako, sve je previše komplikovano.

LIJANA, režiser: Ivan Đurović, trajanje: 27’14’’ ROZE, režiserka: Tamara Todorović, trajanje: 17’

Priča o divljim dečacima koji traže svoje mesto u svetu, bilo kroz društveno koristan rad, bilo kroz huliganisanje ili izazivajući sudbinu.  Ovaj film me je jako podsetio na makedonski film s XXIII FAF – a- „Kad dan nije imao ime“. Po toj besciljnosti, tom mirenju s ništavilom.  

KRILA I STVARI,  režiseri: Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević, trajanje: 14’48’’

Bajkovita priča o četi izviđača među kojima se izdvaja jedan dečak i jednoj čudnoj devojci. Koji uspostavljaju komunikaciju. Mia i Branko pokušavaju da jedno drugo dokuče, u svetlu svitaca, u čudesnoj šumi.



ŠKRGE, režiser: Nikola Zdravković, trajanje:  18’15’’ 

„Škrge“ je film nastao po motivima priče „Nedeljni dan“ nobelovca Maria Vargasa Ljose. Šesnaestogodišnjaci Marko i Darko su blizanci među kojima od malih nogu vlada rivalitet, pre svega zato što su hteli da se razlikuju. 

Marko oduvek važi za pažljivog, odmerenog i vrednog dečka, dok je Darko bio suprotno kroz agresiju tražio svoju posebnost. Darko je dominantan i omiljen u svakom društvu, dok je Marko dobar u školi i povučen u društvu. 

Jednog dana, Darko dobija poziv na žurku na kojoj će biti i Ana, devojka u koju je Marko zaljubljen i kojoj tog istog dana pokušava da izjavi ljubav, ali od treme ne uspeva. 

DE MOJN, režiserka: Olga Košarić, trajanje: 13’21’’ 

Dve sestre su na prekretnici; starija putuje u Ameriku, a mlađa, dvanaestogodišnja Iva se sprema  za takmičenje iz geografije. 

ŽIVOT TRAJE TRI DANA, režiserka: Katarina Koljević, trajanje: 28’55’’ 

Bogdan, čistač bazena i Svetlana, razočarana žena susreću se, prepoznaju i povezuju.
Dokle će to trajati?

NINA, DŽIM I DŽEJ DŽEJ, režiser: Srđan Marković, trajanje: 17’15’’

Dve usamljene duše u velikom gradu, par buteljki vina i jedna kornjača koja vapi da bude puštena na slobodu naći će mesto u ovoj priči. 

Pobednik ostalih dana u ovoj kategorije je film: KLAVIRE PREVOZI OSTOJA. Pošto je u četvrtak pobednik u ovoj kategorije bio film  SERUM ISTINE ukupni pobednik po mišljenju žirija Kulturnika je:

SERUM ISTINE

VR dokumentarci


65. Martovski Festival bio je i jedinstvena prilika da uživate u VR dokumentarcima, koji vas izmeštaju u samo središte radnje na poprištw stvarnih događaja i situacija; prijatnih i onih koji to nisu. U holu sale Amerikana Dom omladine Beograda tokom čitavog dana, potpuno besplatno mogli ste da pogledate filmove:


Sanctuaries of silence,  vas vodi u šume i na obalu mora, na ulice koji preplavljije gradska vreva. Gledate predele i slušate zvuke. 

Sun ladies - U 2014. godini borci ISIS-a su napadali Irak i ciljali na Yazidi zajednicu Sinjara. Muškarci su ubijeni, a žene i devojčice su uzimane kao seksualni robovi. Neke od žena koje su pobegle započele su jedinicu za borbu, kako bi se osvetile silovateljima, a taj ženski odred nazvan je Sumčane dame. 

Njih predvodi kapetan Ksate Singal, nekada poznata pevačica u Kurdistanu. Ove odvažne žene vojnici su na prvim linijama fronta, rizikujući sve da zaustavi nasilje protiv svog naroda. Ovim filmom i vi se s njima nalazite u sobama, dok obeduju, a to je toliko upečatljivo, gledate njih i hranu i njih i skoro da možete da se poslužite s stola. 

Born into exile nas izmešta u izbeglički kamp u Jordanu u kojem mlade žene izbeglice čekaju da se porode. 

Pobednik u ovoj kategorije je film Sun ladies

Нема коментара:

Постави коментар