четвртак, 29. март 2018.

XXIII Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu




Na konferencije za novinare u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom XXIII Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu rečeno je da je ovo festival kojem se najviše raduju glumci (zato što je gluma u prvom planu). Ovu smotru otvara  30. marta Korešpodencija Borislava Pekića u izvođenju  Zvezdara teatra, a zatvara je Crna kutija Beogradskog dramskog pozorišta. 

Svake večeri biraće se najbolji glumac ili glumica, a na kraju smotre pobednik ili pobednica koji će poneti statuetu i novčani iznos od 150 hiljada. Žiri čine Mira Banjac, Ana Sofrenović i teatrolog Miroslav Miki Radović.

Direktor Drame u Narodnom pozorištu u Beogradu Željko Hubač saopštio je da će „Ožalošćena porodica“ imati prvu festivalsku premijeru u Požarevcu:

 „Znam da se glumci jako raduju kad dolaze na ovaj festival i imaju pozitivan osećaj kompenticije u ansamblu. Moram da primetim da je ovogodišnja selekcija odlična, odmerena i da glumac u svakoj predstavi ima prostora.“

Selektor festivala, Milivoje Mlađenović trudio se da u ovoj „ne baš estetski bogatoj sezoni, ali obimnoj odabere ono što bi trebalo da bude tako raskošno, primamljivo i eruptivno kao što je glumio Milivoje Živanović“.

Organizator i producent Festivala Bojan Gačević podsetio da je ova manifestacija osnovana 1995, da je posvećena rođenom Požarevljaninu Milivoju Živanoviću, glumcu koji je igrao u nekoliko pozorišta Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom, Srpskom narodnom pozorištu u Skoplju i na kraju svoje karijere odigrao je predstave i u Beogradskom dramskom pozorištu: Gačević je najavio i bogat prateći program: nekoliko tribina, izložbu „Srpska vojnička i zarobljenička pozorišta u Prvom svetskom ratu“, kao i predstavu „U cara Trojana kozije uši“ koja će biti izvedena na Omladinskoj sceni Pozorošta Milivoje Živanović Centru za kulturu Požarevac.


PROGRAM:


petak, 30. mart



Korešpodencija, Zvezdara teatar Beograd, režija: Gorčin Stojanović

subota 31. mart



Kad bi Sombor bio Holivud, Narodno pozorište Sombor, režija: Kokan Mladenović

nedelja, 1. april 



Moja ti, Ateleje 212, režija: Olga Dimitrijević

ponedeljak, 2 april


Anka i njena vremena, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Beoart Beograd, režija Ana Đorđević,

utorak, 3. april


Ožalošćena porodica, Narodno pozorište u Beogradu, režija: Jagoš Marković,

sreda, 4. april- predstava u čast nagrađenih 


Crna kutija, Beogradsko dramsko pozorište i Beoart Beograd, režija: Andrej Nosov

Нема коментара:

Постави коментар