понедељак, 26. март 2018.

Monday Blues 2018. #2


У понедељак, 26. марта од 21:00 наставља се серијал low-noise блуз концерата у Главном холу Дома омладине Београда наступом двојца који стоји иза пројекта „The Untouchablues“ и рок састава „Несаломиви“: Александар Ђукић, бас & глас и Бојан Вулин, гитара & глас. Пројекат официјелно постоји тек од маја 2017. мада је овај двојац изводио блуз први пут још раних деведесетих.

У интимној извођачкој форми, са сопственим читањем најрафиниранијих блуз ауторских опуса, овај Monday Blues двојац наступа у оквиру циклус блуз програма у 2018. години,којима Дом омладине Београда афирмише понедељак као програмски дан и централни хол ДОБ-а као активни програмски простор. Њихови хероји су легендарни Robert Johnson, Elmore James, Big Bill Broonzy, Otis Rush, Sonny Boy Williamson...Александар Ђукић каже: 

“Од свих блуз аутора вероватно нам највише значи Peter Green, чију музику најбоље осећамо. Он је умео да црни блуес изводи на самосвојан начин и дода му једну емотивну компоненту које вероватно ни сами оригинални блуз аутори нису били свесни, а то је извесна спиритуалност те музике и необична топлина, у једном релаксираном маниру који је Греена одвајао од гласних хард-блуз рокера његовог времена. Вероватно се зато мало људи усуђује да свира Greenove композиције, јер није нимало лако, а за нас је управо то велико уживање и прави изазов! Ми иначе нагласак стављамо на једно врло интимно извођење блуза у верзијама које нису пуке репродукције познатих стандарда. Од почетка смо се трудили да се према изабраном блуз репертоару односимо као према песмама које смо сами написали. Дакле упијамо их - поистовећујемо се са њима, свесно или несвесно их персонализујемо и тек онда оне излазе из нас на начин како то радимо.”

Нема коментара:

Постави коментар