субота, 10. март 2018.

"Magi - Kao da je bila nekad" - biografija klavijaturistkinje grupe EKV u prodaji od danas


Kao da je bilo juče kada je Megi (Margit Stefanović, 1959.-2002.) prebirala po dirkama klavira u Klubu svetskih putnika u Beogradu. Tada je već živela u nekog ubogoj garaži na periferiji grada. Već odavno nije s nama. Obeležila je jedno vreme, jednu generaciju i jedan uzlet pred strovaljenje u provaliju. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem. U njenom sviranju ostalo je te virtuoznosti, strasti, energičnosti tipične za klasičnu muziku.

Dobija ponudu da nastavi školovanje na Moskovskom konzervatorijumu, ali je odbija i upisuje arhitekturu koju završava 1984. godine. Na devetom studijskom albumu "Parnog valjka" ovom romantičnom, zagrebačkom bendu udahnula je neophodnu dozu sveže krvi što možete proveriti u pesmi "Ugasi me!". Komponuje muziku za pozorište i pojavljuje se u filmu "Tajvanska kanasta". 

Pesmu joj posvećuje i frontmen slovenačke grupe "Lačni Franc" Zoran Predin. Nekadašnji "Idol" joj piše ljubavni grafit. Poslednje nedelje života provodi u beogradskom Centru za beskućnike, a umire 18. septembra na Infektivnoj klinici.



Sada je pred nama knjiga "Kao da je bila nekad“, biografija klavijaturistkinje grupe EKV Margite Stefanović Magi iz pera novinara Dušana Vesića.



Ovo je knjiga o svojevrsnoj femme fatale nekadašnje srpske scene koja je svojom muzikom i harizmom obeležila jedan period u istoriji rok scene na ovim prostorima. Margita je preminula 2002. u 43. godini života, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Knjigom „Magi – Kao da je bila nekad“ Vesić je želeo da odgovori na pojavu tabloida koji iznova posegnu za Margitom Stefanović i nekim „šokantnim“ detaljem iz njenog života kad god ne znaju o čemu da pišu, i daje realan pogled na jednu od najvrednijih pojava na srpskoj rok sceni.



„Njegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njen bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama“, rekao je Ivan Ivačković povodom objavljivanja knjige „Magi – Kao da je bila nekad“.

Knjiga sadrži i ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi.

Dušan Vesić je rođen u Beogradu, na Svetu Petku 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rock-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock. Bio je direktor festivala zabavne muzike Beogradski šlager – Menadžer (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala Rockovnik (40 epizoda) i TV-serije i filma EKV – Kao da je bilo nekad. Živi u Beogradu i Puli.

Knjigu „Magi – Kao da je bila nekad“ od 10. marta možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар