четвртак, 29. март 2018.

III festival humanistike, kulture i umetnosti – FESK-u Galeriji ULUS-a

Izvor: Sinhro

Pod sloganom Pro futuro u Beogradu će se od 29. do 31. marta održati III festival humanistike, kulture i umetnosti – FESK poznatiji po nazivu „Pazi šta čitaš“. Bogat i raznovrstan program festivala kao i stotine knjiga biće predstavljeni u Galeriji ULUS-a, Knez Mihailova 37.

FESK je inovativni multimedijalni projekat kulture koji proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige pro futuro kao važan segment kulturne baštine Srbije za generacije koje dolaze, ali okuplja i akademsku publiku koja na malom prostoru ima ponudu od 700 najznačajnijih knjiga svrstanih u 10 oblasti (istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika, slobodno vreme). Sastavni deo Festivala je izložba starih retkih knjiga iz fondova biblioteke Narodne banke Srbije i Muzeja iz Perasta (gost festivala) kao i izložba grafičkog dizajna povodom 60 godina Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

U okviru stručnog programa i promocija koji se odvija sa sloganom Pro futuro, poseban akcenat je na značajnim godišnjicama (100 godina od završetka Velikog rata i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa).

Prvog dana Festivala dodeljuju se nagrade:
1) za vredno reprint izdanje knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu,
2) za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i
3) za knjigu koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos.

U ravnopravnoj konkurenciji su knjige izdavača, fakulteta, biblioteka, naučnih instituta, NVO sektora. Ne promovišu se izdavači, već naslovi koji ostaju kao trajna vrednost…

Cilj je da se ukaže na relevantne naslove i sadržaje u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture i umetnosti, koji poštuju naučnu, istorijsku i umetničku istinu i ostaju kao trajno kulturno nasleđe pro futuro. Uvažavajući multidisciplinarni pristup u društvenim i humanističkim naukama, „da umetnost ne može bez nauke“, ali i da nauka u novom kontekstu često koristi umetničke principe i prakse, neophodno je diferencirati komercijalno izdavaštvo od dela koja imaju trajnu vrednost u našoj nacionalnoj kulturi. U ogromnoj produkciji izdavačkih kuća, biblioteka, fakulteta, naučnih instituta, medija i NVO sektora cilj je da se izdvoje, istaknu i promovišu dela koja imaju trajnu vrednost za kulturu i nauku.

Putem programskih sadržaja, prezentacija i radionica cilj je i da se podstaknu kreativni potencijali mladih bazirani na znanju, i temeljnim kulturnim vrednostima koje su od presudne važnosti za budućnost nacionalne kulture Srbije.

Program možete pogledati OVDE

Нема коментара:

Постави коментар