среда, 28. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA




U takmičarskoj konkurenciji 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program dokumentarnih ostvarenja, koji se takmiče za Gran Pri nagrade u kategorijama kratkometražni i dugometražni dokumentarni film. Pobedničkim filmovima će pripasti novčani deo nagrade u iznosu od po 2.000 evra.

Selektorke ovog dela programa su:


DOKUMENTARNI FILMOVI PREKO 50 MINUTA




Jovana Nikolić je glavni producent višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova Pogrebnik (2013), Kavijar konekšn (2008) i Nacionalni park (2006), sva tri premijerno prikazana u Amsterdamu (IDFA). Doktorirala je menadžment i produkciju dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj na Fakultetu dramskih umetnostI u Beogradu. Izabrana je 2017. godine u zvanje docenta na Akademiji umetnosti u Beogradu. EAVE i Berlinale Talents alumna.
DOKUMENTARNI FILMOVI DO 50 MINUTA


Iva Plemić-Divjak je filmska i festivalska producentkinja. Studije produkcije završila je na FDU u Beogradu, a valorizacije filmskog nasleđa u Parizu. Dokumentarcima se posvetila kao producentkinja i distributer međunarodno nagrađivanog Cinema Komunisto, Mile Turajlić, te kao izvršna producentkinja filma Druga strana svega, pobednika IDFA 2017. Tokom 10 godina, producirala je Festival „7 Veličanstvenih“. Trenutno producira tri filma Mladena Kovačevića i zamenica je predstavnika Srbije u EURIMAGES.

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI DOKUMENTARNOG FILMA:


ČETVRTAK, 29. mart 2018.

Velika sala DOB

19č – Dokumentarni film, takmičarski program
DRUGA STRANA SVEGA, režiserka: Mila Turajlić, trajanje: 100’
KAD BIH MOGLA DA BIRAM, režiser: Žarko Sebić, trajanje: 8’50’’
Amerikana
18č – Dokumentarni film, takmičarski program
KUĆA
, režiseri: Niccolò & Nikola Natali & Lorenzin, trajanje: 13’21’’
STRAST, režiserka: Svetlana Cemin, trajanje:  22’
OPASAN OTPAD NA TURNEJI, režiserka: Ruža Helać, trajanje: 25’2’’
KOSOVO… NAZDRAVLJE!... GËZUAR!, režiser: Aleksandar Reljić, trajanje: 25’47’’
SVE ŠTO RASTE, režiserka: Milena Grujić, trajanje: 11’24’’
PETAK, 30. mart 2018.

Velika sala DOB

16č – Dokumentarni film, takmičarski program
ISTI
, režiser: Dejan Petrović, trajanje: 16’23’’
FILM JEDNOG KAMIONDŽIJE O BRATU KAMIONDŽIJI, režiser: Miloš Ljubomirović, trajanje: 19’14’’
TRAG BOJE, režiser: Nikola Gačpar, trajanje: 9’50’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program
ENKEL
, režiser: Aleksandar Reljić, trajanje: 82’15’’
SALE NO MOBARAK, režiser: Vojin Ivkov, trajanje: 25’38’’
Amerikana

18č – Dokumentarni film, takmičarski program
AKO JE RAK, NIJE LAV, režiserka: Radomirka Siljanoski, trajanje: 52’50’’
PLAŠIM SE, DA SE SVE RAZUME, režiser: Puriša Đorđević, trajanje: 35’
S RUBA PAMETI, režiserka: Milana Majar, trajanje: 26’35’’
SUBOTA, 31. mart 2018.

Velika sala DOB

15č – Dokumentarni film, takmičarski program
NANA
, režiser: Miladin Čolaković, trajanje: 60’
POSAO IZ SNOVA, režiser: Zoran Ćatić, trajanje: 36’19’’
SVITANJE, režiser: Javier Extremera Rodriguez, trajanje: 15’37’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program
ZAŠTO JE DRAGAN NAPRAVIO ORKESTAR
, režiser: Nikola Spasić, trajanje: 61’30’’
ADAM FUSS, KROZ PRIRODU I PEJZAŽE, režiserka: Svetlana Cemin, trajanje: 53’
Amerikana

14č – Dokumentarni film, takmičarski program
TO SAM JA, DAJANA
,  produkcijska kuća: VICE Srbija, trajanje: 38’22’’
TOPLIČKI USTANAK, režiserka: Dragana Milošević, trajanje: 24’29’’
SIGURAN POSAO, režiser: Igor Toholj, trajanje: 14’13’’

16č – Dokumentarni film, takmičarski program
IZBRISANO IZ BIOGRAFIJE
, režiser: Vuk Dapčević, trajanje: 56’
NA SLEPOM KOLOSEKU, režiser: Žarko Joksimović, trajanje: 22’11’’
POČETAK BOLJIH PRIČA, režiserka: Ljiljana Milovanović, trajanje: 22’9’
NEDELJA, 1. april 2018.

Velika sala DOB

15č – Dokumentarni film, takmičarski program
ZAROBLJENO VREME
, režiser: Milan Nikodijević, trajanje:  104’15’’
SUNCE, VRATI SE, režiserka: Milica Jokić, trajanje: 11’23’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program
VONGAR
, režiserka: Andrijana Stojković, trajanje: 60’32’’
ONI ŽIVE, režiser: Goran Nikolić, trajanje: 28’59’’


CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.


REČ SELEKTORA: RAZUMEVANJE I EMPATIJA ZA DRUGE I DRUGAČIJE

Osam autora, svaki na svoj način, u kreativnoj obradi stvarnosti, pristupa karakterima svojih filmova, i kompleksnim životnim situacijama, u kojima su se i jedni i drugi našli, sa velikom empatijom, koja podstiče ličnu katarzu gledaoca. Bilo da je reč o borbi protagoniste za uspostavljanje demokratskog razvoja našeg društva, kao u filmu Druga strana svega, ili borbi protagoniste protiv opake bolesti, kao u filmu namerno infantilnog naslova Ako je rak, nije lav, ili o borbi čoveka sa samim sobom da prihvati i oprosti zločine holokausta koji su mu oduzeli članove najuže porodice, kao u filmu Enkel, ili o svakodnevnoj borbi za egzistenciju samohranog oca da podigne i vaspita tri sina, kao u filmu Zašto je Dragan napravio orekstar, umetničko razumevanje autora za druge i drugog je ono što pleni. 

Isti kvalitet je odlika i filmova Zarobljeno vreme, Izbrisano iz biografije i Nana, u kojima se autori dotiču teme prolaznosti, u najopštijem smislu, mladosti i života,  i uprkos prisutnom žalu za prošlim vremenima, ne odriču pravo novim generacijama na izraz i cvat. Tematski i vizuelno raznovrsni, snimani na našem podneblju, ili na drugim kontinentima, kao filmovi Adam Fuss: A Landscape of Imagination, i Wongar, znači, bez obzira na teritoriju, jezik, i poreklo karaktera, svi selektovani filmovi su u arhetipskoj vezi sa nama. Ovo je ujedno najava novih tokova u domaćem dokumentarnom filmu, i otvaranja domaćih autoraza priče iz celog sveta, kao globalnog sela, i za pronalaženje univerzalne veze sa svetom i nama samima. Reč je o trendu, koji će verujem, u godinama koje dolaze, doprineti učvršćivanju pozicije domaćeg dokumentarnog filma na internacionalnoj sceni.


Jovana Nikolić, selektorka / Kategorija dokumentarnih filmova preko 50 minuta


REČ SELEKTORA: NEVIDLJIVOST NA VIDELU



Publika ovogodišnje selekcije kratkometražnih dokumentaraca, imaće priliku da bioskopski doživi 21 film, ovog, u srpskoj bioskopskoj distribuciji nevidljivog žanra. Tu pre svega mislim na filmove koji svojom formom prevazilaze televizijski format, otpočetka stvarane sa namerom da se gledaju na velikom platnu, poput filma Isti, Dejana Petrovića, o ritmu života u srpskim zatvorima, prikazanom u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg festivala IDFA u Amsterdamu, te observacijskog dokumentarca Svitanje produciranog u okviru međunarodnog filmskog kampa Interakcija i Siguran posao Igora Toholja, koji nam dočarava od čega smo stvoreni i čemu se vraćamo.

Iako veći deo selekcije produkcijski i formalno ne bi mogao biti svrstan u bioskopske dokumentarce, sadržajem zavređuju i pažnju i publiku. To sam ja, Dajana, na neobično intenzivan i intiman način prikazuje portret Dajane, trans osobe, bivšeg pripadnika ultra-desničarske organizacije; Opasan otpad na turneji istražuje čuveni slučaj nesavesnog odlaganja opasnog otpada u Beloj Crkvi, a Na slepom koloseku govori o životu najnevidljivijih ljudi u Srbiji - manjinske populacije (Roma) unutar druge manjinske populacije (Srba na Kosovu).

Film mladog Miloša Ljubimirovića Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji zanimljiv je primer kratkometražne verzije ambicioznog, dugometražnog projekta na istu temu, na kome autor radi poslednjih nekoliko godina.

Autori mlađe generacije prikazaće nam i Oni žive, Gorana Nikolića, omaž izumirućoj video-klupskoj sceni i Sve što raste htelo bi da raste, Milene Grujić, o nezamislivim izazovima sa kojima se nose mlade, posvećene gimnastičarke, nastao u okviru programa Looking China, kineske nacionalne  televizije, namenjenog inostranim rediteljima koji promišljaju kineske kulturne fenomene. Sniman u Kini, ovaj film je, pored filma Strast Svetlane Cemin, portreta trans umetnice, Olimpije Bukakis,  produkcijski najkompleksniji film u selekciji.

Želim vam da uživate, gledajući ovogodišnje kratke uretke, u rasponu od polaznika dečijeg filmskog kampa u Poslu iz snova, do Puriše Đorđevića o Jiržiju Menclu u Plašim se da se sve razume.

Iva Plemić Divjak, selektorka / Kategorija dokumentarnih filmova preko 50 minuta

 



Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji dokumentarni filmovi preko 50 minuta radiće u sastavu:


Ognjen Glavonić je reditelj i direktor Pančevo film festivala. Njegov dokumentarni film Živan pravi pank festival (2014) prikazan je na brojnim svetskim filmskim festivalima (IFF Rotterdam, Cinéma du Réel, IndieLisboa), dok je njegov prvi dugometražni dokumentarac, Dubina dva, premijeru imao na Berlinalu 2016. godine, a zatim prikazan na više od 50 festivala širom sveta i nagrađen 20 puta. Glavonićev prvi dugometražni igrani film, Teret, trenutno je u postprodukciji.


Vanja Kovačević je diplomirala montažu na FDU u Beogradu. Doktorand je na Umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima na istom fakultetu. Kao reditelj debituje dugometražnim nagrađivanim dokumentarcem Zvezda je rođena. Jedan je od osnivača udruženja FILMKULTURA i koordinator FIRST FILMS FIRST programa. Trenutno u Londonu i Beogradu snima svoj drugi dugometražni dokumentarni film Supernova.

Lejla Dedić, producentkinja dokumentarnih filmova na kanalu Al Džazira Balkans, dvadeset godina je studirala i radila u Londonu. Ima preko dve decenije iskustva u medijima: u produkciji, postprodukciji i emitovanju TV progama. Radila je u BBC-jevom svetskom servisu Trust/Media Action, koji je koristio medije kako bi pomogao u smanjenu siromaštva i pormociji ljudskih prava u zemljama u razvoju. Od 2011. godinje radi za Al Džazira Balkans u svojstvu producentkinje.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji dokumentarni filmovi do 50 minuta radiće u sastavu:

Srđan Šarenac je reditelj, scenarist i producent čiji filmovi su prikazani na više od 200 filmskih festivala širom sveta. Izabrana filmografija: Put (svetska premijera na IDFA 2016, 80 filmskih festivala, 2 nagrade, distribucija u 60 američkih bioskopa), Selo bez žena (svetska premijera na IDFA 2010, 75 filmskih festivala 14 nagrada), Dve škole (svetska premijera na Zagrebdoxu, 20 filmskih festivala 2 nagrade).

Robert Zuber je radio kao novinar i urednik u hrvatskim medijima 18 godina i dvostruki je dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Na HRT-u je 11 godina radio TV emisiju Misija. Reditelj je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na stanici u Puli, Slučajni sin, Mila Seeks Senida i Život od milijun dolara. Njegova produkcijska kuća ToroLab bavi se osmišljavanjem sadržaja za digitalne platforme, kao produkcijom dokumentarnih filmova i serija. Vanredni je predavač na zagrebačkom univerzitetu VERN.

Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar, doktorirao teoriju filma na FDU. Objavio je filmske knjige „Krugovi i kletve“, „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“, roman „Poslednja kap“ i brojne priče. Radio je kao asistent režije i scenarista na nekoliko kratkometražnih filmova i u organizaciji više od dvadeset međunarodnih filmskih festivala. Trenutno je urednik kulture u nedeljniku NIN.

Нема коментара:

Постави коментар