уторак, 6. фебруар 2018.

Savremeni italijanski esej 2





Izdavačka kuća Arhipelag objavila je antologiju savremenog italijanskog eseja Čitanje Italije 2: izbor iz savremenog italijanskog eseja. Knjiga je objavljena u ediciji Čitanje Evrope, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda i BooksinItaly.


U knjizi Čitanje Italije 2: izbor iz savremenog italijanskog eseja pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija, Marka Romana i Kjare Valerio. Eseji u ovoj reprezentativnoj i raznovrsnoj knjizi govore o temama u rasponu od modernog evropskog romana, preko sudbine moderne fotografije u klasičnim i digitalnim medijima ili prikaza gradova kao umetničkih dela, do hrane, humane istorije matematike ili tragične sudbine izbeglica koji se iskrcavaju na Lampeduzi.


Eseji u ovoj knjizi pokazuju širok poetički, tematski i izražajni raspon savremenog italijanskog eseja od romana kao jednog od ključnih izraza moderne evropske kulture do fotografije kao izraza novog umetničkog i generacijskog senzibiliteta, od kulture do identiteta, od suočavanja sa dramatičnim pitanjima moderne egzistencije do uživanja u malim stvarima svakodnevnog ljudskog života, od autobiografije do otkrića umeća da gradove koje posećujemo posmatramo očima istoričara ili kritičara umetnosti a ne samo kao obični turisti.


Čitanje Italije 2 predočava uzbudljive slike savremenog sveta i provokativne rasprave o temama koje nas se tiču.


"Posle antologije posvećene pripovedačkoj prozi koju je Arhipelag objavilo 2016. godine, sada predstavljamo izbor tekstova dokumentarističke proze koji ukazuje na širinu i raznolikost žanra i te kako prisutnog u istoriji italijanske književnosti. Dovoljno je samo pomenuti slavne primere poput Makijavelija, Galileja, Bekarije, De Sanktisa, Gramšija ili Pazolinija kako bismo se podsetili da je esejistika u Italiji išla u korak sa afirmacijom modernosti u samoj istoriji književnosti i u evoluciji nauke i znanja, možda još očiglednije u odnosu na druge nacionalne okvire. Od posebnog značaja jesu autori koji su odabrali put kritike opšteg mišljenja i preovlađujućih teorija, boreći se za konstitutivnu slobodu utkanu u samu istoriju esejističkog žanra. Nadam se da će čitalac posle ove knjige nastaviti putovanje kroz italijansku savremenu esejistiku", kaže Davide Skalmani, priređivač ovog izbora iz savremenog italijanskog eseja.


Eseje u knjizi Čitanje Italije 2 preveli su Mila Samardžić, Ivana Simić Ćorluka, Marija Pejić, Aleksandar Levi, Nataša Gavrilović i Mirela Radosavljević.


U prvoj knjizi iz ove serije Čitanje Italije bila je predstavljena savremena italijanska proza. Klaudio Đunta, Ticijano Skarpa, Elena Ferante, Karmen Pelegrino, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano samo su neki od autora čiji tekstovi svedoče o raznovrsnim stilovima pripovedanja, regionalnim pripadnostima i žanrovima novije italijanske pripovedačke proze, koje, uprkos različitostima, povezuje nacionalni jezik. Izbor u ovoj knjizi predstavlja i neka ključna pitanja i ključne priče naše zajedničke egzistencije.


Pokrenuta pre dve godine, Arhipelagova edicija Čitanje Evrope predstavljaće reprezentativne antologijske preglede savremenih evropskih književnosti, sa posebnim akcentom na nove književne glasove. Ideja ove edicije jeste da se stvori razuđena, obuhvatna i utemeljena slika savremene evropske književnosti i njenih tematskih i poetičkih izazova.

Нема коментара:

Постави коментар