петак, 23. фебруар 2018.

PlayUK: Arcadia 2018





Nakon prošlogodišnjeg izdanja ove manifestacije koje je objedinilo šest gradova na Zapadnom Balkanu, kada su filmovi prikazivani istovremeno, ove godine British Council predstaviće program obogaćen novim sadržajima.

Cilj PlayUK Arcadia je da ispita granice kreativnosti – da li razvoj novih tehnologija predstavlja novu šansu za filmske umetnike nudeći im nove formate ili je ova pojava donela pojednostavljenje, tj. „instant“ rešenja koja ovu oblast pretvaraju u zabavu?


British Council najavljuje novo izdanje festivala PlayUK koje se ove godine odigrava u okviru 46. FEST-a. 

Uz program od sedam premijernih dugometražnih britanskih filmova, ovogodišnji PlayUK poseban značaj pridaje novim tehnologijama u oblasti kinematografije i njihovom uticaju na audio-vizuelne umetnosti. Ovom prilikom publika će moći da pogleda filmove koji su u proteklih godinu dana bili prikazivani i nagrađivani na festivalima u Edinburgu, Bristolu i Šefildu.

Program će otvoriti svečano obraćanje ambasadora Velike Britanije, njegove ekselencije gospodina Denisa Kifa, u subotu, 24. februara u 16:30 časova u Sava Centru. Nakon toga, premijerno će biti prikazano ostvarenje „Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu“ (Film Stars Don’t Die in Liverpool) škotskog reditelja Pola Makgijana, nominovanog za nagradu BAFTA za najbolji scenario, sa Džejmijem Belom i Anetom Bening u glavnim ulogama, takođe nominovanim za nagrade Britanske filmske akademije. „Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu“ prati period u životu holivudske glumice Glorije Grejem koja 70-ih godina XX veka u Liverpulu započinje romansu sa jednim mladićem, ali ubrzo otkriva da je teško bolesna. Za ljubitelje britanske muzike, posebno će biti atraktivan biografski film „Morisi: Engleska je moja“ (England is Mine) o ranim godinama karijere Stivena Patrika Morisija, čuvenog pevača grupe „The Smiths“.

Na repertoaru se takođe nalaze i ostvarenja „Božja zemlja“ (God’s Own Country), film koji je na festivalu „Sandens“ osvojio nagradu za najbolju režiju, a govori o mladom farmeru u Jorkširu čiji se život menja kada se zaljubi u mladog migranta iz Rumunije. „Apostazija“ (Apostasy) je debitantski film Danijela Kokotajla, bivšeg Jehovinog svedoka, koji pruža redak uvid u kompleksnu prirodu vere, porodice, dužnosti i ljubavi. „Arkadija“ (Arcadia) predstavlja jedinstven filmski esej koji ispituje komplikovan, promenljiv i ponekad kontradiktoran odnos Britanaca prema svojoj zemlji, kroz isečke iz britanskih filmova snimljenih u poslednjih sto godina sakupljenih iz arhivske građe Nacionalne arhive Britanskog filmskog instituta.  

„Zver“ (Beast) je psihološki triler o malom ostrvskom gradu koji potresa serija ubistava, čoveku optuženom za zločine i ženi koja je zaljubljena u njega i spremna na sve da bi ga zaštitila. Najgora večera u istoriji tema je crne komedije „Zabava“ (The Party) rediteljke Sali Poter, premijerno prikazane 2017. u glavnom takmičarskom programu Berlinala. Ova britka satira odvija se u realnom vremenu te odaje utisak pozorišne predstave, dok prikazuje grupu prijatelja čije okupljanje počinje proslavom unapređenja, a završava se vikanjem, svađom i isukanim pištoljima.



Pored filmskog dela festivala, ovogodišnji PlayUK obogaćen je dodatnim umetničkim sadržajem u vidu izložbe alternativnih video-igara i revije filmova u formatu virtuelne realnosti (VR).

Ove filmove će publika moći da pogleda 2, 3. i 4. marta od 1:.00 do 22:00 u Art Cafe-u Sava Centra.  


Revija VR filmova je nešto sasvim novo na našim prostorima, a podrazumeva jedanaest naslova koji su snimljeni ili animirani u ovom formatu. Tokom ove trodnevne revije, posetioci će imati priliku da koriste najmoderniju opremu za gledanje filmova u VR formatu i na taj način direktno iskuse ovu inovativnu i sve popularniju oblast kinematografije. Naslovi koji će se prikazivati su „Nemir“ (Unrest VR), „Prvi utisci“ (First Impressions), „Betovenova Peta“ (Beethoven’s Fifth), „U mojim cipelama: Intimnost“ (In My Shoes: Intimacy), „Horizonti“ (Horizons), „Kiša ili sunce“ (Rain or Shine), „Čapita“ (Chapita), „Naknadni potres: neispričana priča o vodi Nepala“ (Aftershock: Nepal’s Untold Water Story) i „Munduruku: borba za odbranu srca Amazonije“ (Munduruku: the Fight to Defend the Heart of the Amazon). VR filmove će publika moći da pogleda 2, 3. i 4. marta, od 13.00 do 22.00 časova u Art kafeu Sava Centra. 


Ulaz je besplatan, a prijavljivanje za projekcije će se obavljati preko  veb stranice British Council-a.

U svakom naznačenom terminu prikazuju se svi filmovi. Prijava obezbeđuje ulaz u prostor, a posetilac određuje izbor i redosled filmova koje želi da pogleda. S obzirom da svaki film traje između 5 i 20 minuta, a imajući u vidu broj dostupnih aparata, moguća su kraća čekanja između korišćenja VR opreme.


Izložba video-igara, čiji su kustosi edinburški dvojac „WeThrowSwitches“, ima za cilj da ispita status video-igara u svetu umetnosti. Oni su izabrali šesnaest alternativnih i nezavisnih video-igara nastalih u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu. Postavka je namenjena ljubiteljima video-igara, ali i onima koji ne spadaju u iste iz razloga što nije potrebno imati bilo kakve veštine igranja da bi se uživalo u ovakvoj izložbi. 

Izložba će biti otvorena od 2. do 4. marta u Art kafeu Sava Centra.




Нема коментара:

Постави коментар