среда, 28. фебруар 2018.

Izložba "Gole maske. Omaž Luiđiju Pirandelu u Srbiji"

 Omaž prošlosti i budućnosti kulturnih veza između Italije i Srbije



Sinoć je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu otvorena izložba „Gole maske. Omaž Luiđiju Pirandelu u Srbiji“ u prisustvu ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Anđelina Alfana. Izložba će biti otvorena do 16. marta. Ulaz je slobodan.

Među prisutnima, pored predstavnika Ambasade Italije u Beogradu i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, bili su ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, brigadni general Ćezare Marineli, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, kao i brojni italijanski preduzetnici i predstavnici kulture u Srbiji. 

 

Izložba predstavlja dela srpske slikarke Andree Aleksić inspirisana komadom „Šest lica traži pisca“ Luiđija Pirandela, italijanskog dramaturga koji je najviše izvođen u Srbiji i predstavlja jednu od manifestacija kojima se obeležava 150 godina od rođenja dramaturga iz Agriđenta, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1934, čije je delo “Pripovetke za godinu dana” ovim povodom prevedeno na srpski.


Likove ove komedije Andrea Aleksić portretiše kao ljude od krvi i mesa, nudeći nam originalno tumačenje drame „Šest lica traži pisca“ sa svog gledišta mlade srpske umetnice inspirisane italijanskom kulturom. Slike su izložene zajedno sa knjigama iz Narodne biblioteke u Beogradu i dokumentacijom o predstavama po Pirandelovim delima izvođenim u Beogradu i Novom Sadu, među kojima su i kostimi Narodnog pozorišta u Beogradu, koji potvrđuju Pirandelovu ulogu u uvođenju modernih tokova u srpskom teatru. 



Obrazovanje Andree Aleksić, koja je studirala umetnost i italijanski, lepo opisuje čvrstu vezu između umetnosti i kulture Italije i Srbije. Solidnu budućnost ove veze potvrdili su sinoć u Palati Italija mladići i devojke iz dvojezičnog odeljenja Treće beogradske gimnazije koji su izveli kratku predstavu na italijanskom jeziku. Oni idealno predstavljaju 35hiljada mladih koji uče italijanski u srpskim školama.

Ministar Alfano je pohvalio izvođenje đaka Treće beogradske gimnazije i ovom prilikom je istakao da Italija nije super sila u vojnom i industrijskom smislu, ali jeste u kulturi, o čemu svedoči i podatak da Italija ima najveći broj spomenika na Uneskovoj listi svetske baštine. Pirandela, giganta sicilijanske, italijanske, mediteranske i evropske kulture, opisao je rečima osmišljenost, pronicljivost i univerzalnost. Istakao je da se italijanska kulturna diplomatija realizuje kroz aktivnosti Italijanskih instituta za kulturu. 


Kao znak podrške i priznanja mnogobrojnim profesorima i učenicima koji promovišu italijanski jezik, profesorki Snežani Milinković, upravnici Katedre za italijanski jezik i književnost Univerziteta u Beogradu, otpravnik poslova Ambasade Italije, savetnik Serđo Monti, ovom prilikom uručio je odlikovanje „Nosilac ordena Italijanske zvezde“ koje dodeljuje predsednik Republike Italije za zasluge u nastavi i širenju italijanskog jezika i kulture.

Profesorka Milinković je četvrta osoba iz sveta umetnosti, kulture i nauke Srbije, koja je u 2017. odlikovana Ordenom italijanske zvezde a sva ova priznanja su uručena u Beogradu upravo u ovom poslednjem periodu. Naime, tokom prošlog meseca ovo odličje su dobili direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Marjan Vujović, direktorka Instituta Mihajlo Pupin, Sanja Vraneš, i direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung.


Andrea Aleksić je rođena u Vrbasu 1992. Diplomirala je italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde se posle završenih studija upisala i na Fakultet primenjenih umetnosti, odsek slikarstvo.

Grupne izložbe: Svetlost, Vrbas, 2013; Akademija 28, Beograd, 2014; Akademija 28, Beograd, 2015; Ljudsko telo, Beograd, 2015; Portret Danila Kiša, Fondacija Danilo Kiš, Subotica, 2015; Galerija Ikar, Dom vazduhoplovstva, Zemun, 2016.

Samostalne izložbe: Ustanova kulture Parobrod, Beograd, 2017; Gradski muzej, Vrbas, 2017.
Izložbe fotografije: Žena, Novi Sad, 2012 i Noć muzeja, Vrednosti, 2013.

U drami „Šest lica traži pisca“ izražena je dramska snaga pirandelovskog mentalnog teatra koji umetnica Andrea Aleksić interpretira u svojim radovima. Čini se kao da koegzistiraju dve stvarnosti, svakodnevna i umetnička, ali se ova poslednja pokazuje kao dublja i jača. Slikarka upotrebljava ekspresionističke simbole dvadesetog veka da bi dala slikarsku formu teatru u teatru. Likovi poziraju kao da su stvarni modeli zatočeni u jednoj jedinoj emociji, koja ih karakteriše na sceni zatvarajući krug njihovog života. Ispunjeni hipnotičkom pozadinom crvene boje koja ih pritiska i od koje ne uspevaju da se odvoje, našem pogledu pokazuju se u očajničkom traganju za solidarnošću. Čini se kao da Andreini likovi na portretima i u grupnim scenama imaju nepomičnost maski, da su zatvoreni sticajem okolnosti iz kojih se ne vidi izlaz.

Ovu izložbu dopunjuju knjige i informativni panoi o prisutnosti i značaju Pirandela koji je u Srbiji čitan, komentarisan, igran na sceni i voljen u kontinuitetu, sve do naših dana.


Datum: od sre 28 feb 2018 do pet 16 mar 2018
Vreme: Od 11:00 do 16:00
Organizuje : IIC Belgrado,  Kneza Miloša 56, Beograd
Ulaz : Slobodan

Нема коментара:

Постави коментар