среда, 28. фебруар 2018.

Dokumentarni film o Grejs Džouns na VI Beogradskom Irskom Festivalu


U okviru predstojećeg VI Beogradskog irskog festivala (9-18. mart), biće prikazan nesvakidašnji dokumentarni film Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv.



Veća od života, divlja, zastrašujuća i androgena – Grejs Džouns (Grace Jones) igra sve ove uloge. Ipak, ovde je otkrivamo kao ljubavnicu, ćerku, majku, pa čak i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija. 


U filmu „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami) možemo videti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su „Slave To The Rhythm” ili „Pull Up To The Bumper”, kao i novije autobiografske numere „Williams’ Blood” i „Hurricane”. Ove lične pesme povezuju nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korene i priču o njenom traumatičnom detinjstvu. Njeni nastupi se tematski provlače kroz film, a „Love is the Drug“ izvedena u stilu arije nas dovodi do završnih i najdirljivijih scena. Ovo je Grejs koju ne poznajemo, neko ko nas podseća šta zaista znači biti živ.


 „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ biće prikazan 13. i 17. marta u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Irske filmske nedelje predstojećeg vi Beogradskog irskog festivala.



Kuriozitet je da je Sofi Fajns (Sophie Fiennes) rođena sestra glumaca Josepha i Ralpha Fiennesa.

Нема коментара:

Постави коментар