понедељак, 26. фебруар 2018.

Gift2Bouvi u Boždarcu




Početak jednog kultrnim sadržajima prebogatog vikenda obeležio je i nastup novosadskog kaver benda “The Gift” kojeg čine: Jovan Ajkula Matić (vokal i gitara), Olivera Budosan (na klavijaturima), Žarko Dunić (bas),  Dario Janošević (na bubnjevima),  Vladimir Perović (gitara). 
 


Već duže od od decenije i po, ovaj energični i dobro usviran bend pleni klupsku publiku svojim neobičnim, zaraznim i autentičnim nastupom. Iako izvode numere poznatih rok izvođača, ono što izađe kao konačan proizvod nije puko sviranje i „skidanje” pesama, već prosto možete osetiti magiju u svakoj numeri i ne možete odoleti da im se ne pridružite u đuski. Iza benda stoji i autorski album pod nazivom "Dreamoscope". Ovaj petak u „Božidarcu“ bio je posvećen Bouviju i njegovim magičnim pesmama. 



Dejvid Bouvi, iako nas je napustio, nastavlja da živi i da pleni svojom muzikom. Radi se, svakako, o jednoj od najzanimljivijih i najharizmatičnijih figura rok kulture, multimedijalnom umetniku koji je stvarao trendove i mešao medije. Na rad mnogih je presudno uticao. 


 

Ovaj bend ne krije da ih je Bouvi insirisao. A ja dodajem da su dobro i dostojno izveli ono što su od njega naučili. Na ovom koncertu, svojevrsnom omažu, imenu i delu Dejvida Bouvija, izvedene su numere iz svih njegovih faza  od „Space Oddity“, „Starmen“, „Changes“, „Ziggy Sturdust“, „Man Who Sold The World“, „Sorrow“, „Rebbel, Rebbel“, „Heroes“, „Ashes To Ashes“, „Let's Dance“, „Under Pressure“, „Moder Love“, „Hello Spaceboy“ „The Stars (Are Out tonight)“,.... do poslednje „Blackstar“, a kao specijalni gosti nastupili su neki od naših najpoznatijih muzičara Wonder  Strings Kvartet, Srđan Gojković- Gile („ManWho Sold The World“), Dejan Cukić („Rebbel, Rebbel“, „Dancing on the Street“), Bojana Stamenov („Fashion“, „Tonight“). 




Cukića je ritam dobrano poneo ritam, te je odlazeći sa scene tražio gde je zaturio naočari od klavijaturistkinje Olivere Budosan. Izabrane su i nagrađene i dve najautentičnije Bowie (ne Bond) devojke. Bend je na bis izveo "Space Oddity" i zaključio sa numernom drugog Dejvida onog Brna iz „Talking Heads“ - "Psycho Killer".



Ovaj bend je publici u regionu poznat i kao tribute Depeche Mode. Beogradska publika je imala priliku da vidi Tribute Depeche Mode na Beer Festu 2009, kada je 50  hiljada zadovoljno klicalo. Sviraju po renomiranim BG klubovima poput Bitefa, Brankowa, Dobrile i Absentha.Opisuju ih i kao nosioci obrazovnog sadržaja iz 80′tih i 90′tih, jer na svojim plejlistama imaju pesme takvih rok i pop velikana kao što su The Smiths Morrissey, Pulp, Radiohead,  Iggy Pop, The Cure, Joy Division, Bowie, Placebo, Blur, Soft Cell, Pet Shop Boys, Nick Cave, INXS, New Order i mnogi druge. 



Sada kada se po mrkloj noći, posle ponoći vraćam u topli dom, mislima odlazim u 2000-2004. godinu kada je „The Gift“ uestvovao u  predstavi Narodnog Pozorišta, “Polaroidi”u režiji Ksenije Krnajski, a koja im je donela Nagradu za scenski dizajn od YOUSTAT-a na bijenalu.

Нема коментара:

Постави коментар