уторак, 20. фебруар 2018.

Концерт сопрана Ане Петровић и пијанисте Миливоја Вељића




Место: Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2
Време: Четвртак, 22. фебруар у 20:00

Концерт сопрана Ане Петровић и пијанисте Миливоја Вељића
Гошћа: Љубица Вранеш, мецосопран

На концерту ће наступити и гошћа, мецосопран Љубица Вранеш. На програму су арије из опера Маснеа, Бизеа, Пучинија и других композитора.

Улаз је слободан

Ана Петровић (1983, Јагодина) је завршила дипломске и специјалистичке студије на ФМУ у Београду. На Филолошком факултету у Београду, на катедри за енглески језик и књижевност, завршила је основне и мастер студије. Одржала је солистичке концерте у Србији, а такође је наступала и у Аустрији, Словенији и Немачкој. Играла је у драмској представи Амадеус ,у режији Алисе Стојановић, у Београдском драмском позоришту. Била је члан оперског студија Борислав Поповић, при Народном позоришту у Београду и Клуба младих у оперској кући Мадленијанум.

Била је стипендиста летње школе Универзитета у Бечу (ISA PragWienBudapest, 2010), као и летње школе Oper Oder Spree у Бескову, Немачка (2013). Као добитница награде за најбољу интерпретацију, освојила је и стипендију за учешће на истој школи наредне године. Усавршава се у Загребу на летњој академији Canto, коју воде уметници са вишегодишњим ангажманом у Метрополитену. Усавршава вокалну технику са Ајром Сифом. Похађала је мајсторске курсеве, а истиче рад са баритоном Давидом Бижићем, од кога о опери и уметности певања учи од 2012. године.

Од 2013. године наступа у Мадленијануму у улогама Папагене у Моцартовој опери Чаробна фрула и Доницетијевој опери Љубавни напиатк. Дебитовала је као Мими у Пучинијевој опери Боеми (2014) у Народном позоришту у Београду. Током сезоне 2015/2016. започела је рад са диригентом Младеном Јагуштом на улози Виолете у Вердијевој опери Травијата. Прошле године је дебитовала као Татјана у опери Оњегин Чајковског, а ове године као Дездемона у Вердијевој опери Отело, такође у Народном позоришту у Београду. Радећи на тим улогама, учила је од диригената Ане Зоране Брајевић, Зорице Митев и Дејана Савића. На трећем Бољшој фестивалу на Мокрој гори (2015) освојила је другу награду заједно са пијанистом Страхињом Ђокићем.

Од 2010. године ради као професор енглеског језика на Факултету за медије и комуникације у Београду, на Универзитету Сингидунум.

Миливоје Вељић је запослен на Катедри за соло певање ФМУ у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Свирање клавира је учио код Светлане Милошевић, Мирјане Жиравац и Бранке Жиравац, у чијој класи је матурирао у СМШ Др Војислав Вучковић. Дипломирао је на Катедри за клавир на ФМУ у класи проф. Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир. Докторирао је на Катедри за камерну музику под менторством проф. Људмиле Грос-Поповић.

Од 2009. године је уметнички сарадник у класама проф. емеритус Бисерке Цвејић и редовног професора Николе Китановског. Од почетка ангажовања на ФМУ, активно учествује у циклусу концерата Пут ка Белканту, при чему је, концертирајући са студентима, наступио у више од двадесет градова Србије.

Био је званични пијаниста 43. међународног такмичења Музичке омладине Београда, три фестивала Обзорја на Тиси у Новом Бечеју, два међународна такмичења соло певача Лазар Јовановић у Београду, као и међународног такмичења Никола Цвејић у Руми. Сарађивао је са Музичком продукцијом РТС и Народним позориштем у Београду. Члан је Удружења музичких уметника Србије и Музичко оперско театарске организације. Оснивач је дуа Shake&Spear.

Љубица Вранеш, мецосопран, је дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Радмиле Бакочевић, у чијој класи је и магистрирала. Добитник је прве награде, као и награде за најбољег мецосопрана на такмичнењу Никола Цвејић, коју јој је доделила проф. Бисерка Цвејић. Освојила је и прву награду на Међународном такмичењу Петар Коњовић. Била је члан ансамбла Оперског студија Народног позоришта, који је водио проф. Никола Китановски, као и оперског студија Борислав Поповић који су водили проф. Радмила Бакочевић и Дејан Савић. Члан је оперског ансамбла Народног позоришта у Београду. Наступала је на концертима Пут ка Белканту, као и на многим концертима у Београду и широм земље. Улогом Фенене у Вердијевој опери Набуко, је дебитовала у Темишварској опери. У оперској кући у Крајови наступала је у операма Отело, Риголето и Кармен.


Програм:



Петар Иљић Чајковски 
Зашто?

Арија Лизе из првог чина опере Пикова дама

Арија Лизе из трећег чина опере Пикова дама

Жорж Бизе    
Хабанера из опере Кармен
Љубица Вранеш

Жил Масне         
Елегија

Aрија Саломе из првог чина опере Херодиада

Арија Кимене из трећег чина опере Сид

Жорж Бизе         
Сегедиља из опере Кармен

Боемска песма из опере Кармен
Љубица Вранеш

Ариго Боито                        
Арија Маргарете из трећег чина опере Мефистофеле

Ђакомо Пучини                
Арија Лиу из трећег чина опере Турандот



Нема коментара:

Постави коментар