понедељак, 26. фебруар 2018.

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА УМЕТНИЧКОГ РАДА ТЕНОРА ДЕЈАНА МАКСИМОВИЋА



        
 Тенор Дејан Максимовић  прославиће две деценије уметничког рада, улогом Рикарда у Вердијевој опери „Бал под маскама“ коју ће певати први пут у среду, 28. фебруара на Великој сцени (19:00).

          Диригент Зорица Митев Војновић. Баритон Драгутин Матић наступиће као Ренато, док ће сопрани Јелена Радовановић и Весна Марковић, мецосопран Вишња Попов дебитовати у улогама Амелије, Оскара и Урлике.

       У подели су и Марко Пантелић (Силвано), Михаило Шљивић (Семјуел), Страхиња Ђокић (Том), Слободан Живковић (Судија) и Синиша Радин (Слуга).

         У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.

         Сценограф  је Александар Златовић, а костимограф Љиљана Орлић, аутор сценског пректа  Ферид Карајица.           

        "Бал под маскама" је  премијерно  изведен 22. јануара 2005. године у режији Божидара Ђуровића.

Пред почетак представе Вишњи Попов мецосопрану биће додељена награда оперске Фондације „Бреда Калеф“ , за улогу Олге у представи „Евгеније Оњегин“. Награда се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта. То је уједно и прва награда за певачице мецосоранског фаха код нас, а у конкуренцији су  све домаће и гостујуће певачице које у једној сезони наступају у операма Народног позоришта. Прошлогодишња  прва лауреткиња била је првакиња Опере Јелена Влаховић. Награда  се састоји од Плакете и новчаног дела, добитници ће уручити Бреда Калеф.

Дејан Максимовић, тенор je дипломирао соло-певање на Факултету музичке уметности у Београду.Дебитовао је као Бастијен у Моцартовој опери Бастијен и Бастијена (1996), a исте године и у Народном позоришту у Београду као Гроф Алмавива у Севиљском берберину.

Током студија био је лауреат свих значајних певачких такмичења у земљи.Од 2005. усавршава се код проф. Рите Сусовски.

ЊЕГОВ ОПЕРСКИ РЕПЕРТОАР ЧИНЕ УЛОГЕ:

Дон Рамира (Пепељуга)
Паолино (Тајни брак)
Ленски (Евгеније Оњегин)
Гроф од Мантове (Риголето)
Родолфо (Боеми)
Фауст (Фауст)
Тамино (Чаробна фрула)
Неморино (Љубавни напитак)
Алфредо (Травијата)
Дон Отавио (Дон Ђовани)
Принц (Заљубљен у три наранџе)
Ернесто (Дон Пасквале)
Принц Владимир (Кнез Игор)
Ферандо (Тако чине све)
Пинкертон (Мадам Батерфлај)
Хофман (Хофманове приче)
Вертер (Вертер).
Као солиста извео је многа вокално-инструментална дела са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра из Рима, Рајнске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС, Симфонијског оркестра РТВ Словенија:
Моцартови Реквијем и кантата Maсонско весеље, Росинијев Stabat Mater, Хајднове Missa in tempore belli и Годишња доба, Дворжаков Реквијем, Орфова Carmina burana.
Сарађивао је са диригентима као што су: Младен Јагушт, Урош Лајовиц, Алберто Холд-Гаридо, Силвио Барбато, Дитер Росберг, Петер Феранец, Доријан Вилсон.
Као солиста је наступао у Немачкој, Словенији, Италији, Грчкој, Великој Британији, Мађарској, Канади, Данској и Кини.

Редовно одржава реситале.

НАГРАДЕ:

• Јавна Похвала за резултате у раду од изузетног и посебног значаја за успешну активност Народног позоришта у Београду, за сезону 2014/2015.

Нема коментара:

Постави коментар