петак, 02. фебруар 2018.

Приче о Секвенцама / Апстрактни предео и виталистичка скулптура / Музеј савремене уметностиМузеј савремене уметности, Ушће 10, Нови Београд
Субота, 3. фебруар 2018. године у 13 часова

Серија разговора и предавања „Приче о Секвенцама“ у оквиру изложбе Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности, наставља се причом о стваралаштву Петра Лубарде, аутентичне појаве у југословенском сликарству са средине 20. века.


О пределима Петра Лубарде говори Светлана Митић, виши кустос МСУБ

Секвенца под називом Апстрактни предео и виталистичка скулптура истражује доминантне тенденције социјалистичког модернизма у Југославији педесетих и шездесетих година 20. века. Значајно место овде заузима Петар Лубарда са своја два дела која на изузетан начин илуструју специфичан пластички језик. „Фантастични предео“ из 1951. је јдно од најзначајнијих дела из овог периода Лубардиног стваралаштва. Слика илуструје радикални концепцијски заокрет, који се десио почетком шесте деценије и означио на ширем југословенском плану нову културу сликања. Лубардин допринос инагурацији новог сликарског израза незобилазан је у сагледавању овог важног поглавља развоја уметности на простору бивше југословенске заједнице.

Нема коментара:

Постави коментар