субота, 24. фебруар 2018.

46. FEST – IZGREDNICI




Vođeni subverzivnim i disidentskim idejama svog profesora sociologije, troje studenata sprovode eksperimente širom grada kako bi dokazali njegovu „Tetris" teoriju haosa: da ljudska priroda neumitno nazaduje, od reda do anarhije. Time je ovaj film povezan sa filmom „Involucija.“




Ovi pokusi izvode se u neizolovanom sistemu, pod nekontrolisanim uslovima, u pokušaju da dokažu zanimljivu teoriju da prostorna destrukcija može da dovede do socijalne destrukcije. Da li je spoljašnja ružnoća odraz u ogledalu stanja napaćenosti i zločestoće naših duša pitanje je sad?
Svetozar Cvetlković ubedljiv  i sugestivan u ulozio profesora socijologije:

„Najveća nesreća ljudskog društva je entropija. Ovo je tetris igra. Svaka greška ostaje vidljiva. Kod igrača ostaje efekt lavina, prepušta se neredu, kako bi partiju što pre završio i započeo novu. Prostorna destrukcija vodi ka socijalnoj Ovde imamo geometriska progresija. Game over.“ 


Sve je spremno i pripremljeno.  Željno samo iščekujemo dogođaj. Ko je taj statistički negativac, ko je pacov koji će da se upeca u zamku. 

Većina igrača Tetrisa tada namerno i samodestruktivno ide ka kraju igre, želi da haos što pre dovede do kraja da bi nastao restart i krenula nova igrica. Teorija je da tako, u nekom smislu, možemo da posmatramao i naše živote. Kroz ovu sumornu viziju koja nije daleko od naše zbilje, prelamaju se i provlače razni elementi naše realnosti i naši socijalni problemi. Jerm nNauka ne daje garanciju ni na šta.



Ceo film je realizovan u formatu četiri prema tri, poput starih nemih filmova,  u crno beloj tehnici sa mnogo mračnine, koja ima cilj da  podcrta tminu.

Dejan Zečević rođen je 1972. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1997. godine na odseku Filmska i TV režija. Do sada je potpisao osam dugometražnih igranih filmova, jedan dokumentarno-igrani i nekoliko kratkih i TV filmova, jedan omnibus i šest tv serija. Njegovi filmovi su na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima osvojili više od 100 nagrada. Od toga, četiri puta je bio dobitnik FIPRESCI nagrade za najbolju režiju (1996, 1998, 2002, 2007) u Srbiji. Njegovo najzapaženije ostvarenje je film Četvrti čovek, koji mu je doneo 16 nagrada.

Najnoviji film Dejana Zečevića “Izgrednici“ premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, oktobra 2017. godine.

IZGREDNICI
OFFENDERS

Država:     Srbija / 2018
Program:     Srpski film
Trajanje:     107’
Režija:     Dejan Zečević
Scenario:     Đorđe Milosavljević
Uloge:     Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković
Festivali:     2017 Čikago / Chicago International Film Festival
Filmografija:     2017 Izgrednici / Offenders
    2016 Procep / The Rift
    2013 Vojna akademija 2
    2011 Neprijatelj / The Enemy
    2007 Četvrti čovek / The Fourth Man
    2002 Mala noćna muzika
    2002 T. T. Sindrom
    1998 Kupi mi Eliota
    1995 Paket aranžman (segment „Noć bez sna“)
Fotografija:     Miladin Čolaković
Montaža:     Milena Predić, Lazar Predojev
Producent:     Nikolina Vučetić Zečević
Produkcija:     Biberche
Distributer:     Taramount Film

Нема коментара:

Постави коментар