петак, 1. септембар 2017.

VI Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest




Prva suza Bore Stankovića u izvedbi gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.




U oviru VI Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

“Prva suza je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankoviќa. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (Prvu suzu) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni”, istakao je kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.



Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 22. septembra od 20:10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih pet godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja dodatno obogaćen jakom emocijom jer se radi o predstavi po delu velikog Bore Stankovića, koji je proslavio i prvi u književnost uveo jedinstven vranjanski etnos. Intuitivnom igrom ovih desetoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.

Prošlogodišnje, jubilarno peto izdanje Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest (24-25. jun) bilo je veoma uspešno – obe večeri sala Doma vojske u Vranju je bila dupke puna.

Ostaće zapamćen izuzetan nastup američkog pantomimičara Grega Goldstona, koji je publici u Vranju predstavio najviše domete umetnosti pantomime kao pravi naslednik tehnike i rada Marsela Marsoa. Publika je fenomenalni nastup jednog od najznačajnih američkih pantomimičara u ovom trenutku nagradila stojećim ovacijama.

Greg Goldston je takođe u punoj sali Američkog kutka pri Narodnoj biblioteci u Vranju održao predavanje/diskusiju pod nazivom "Kada je pokret glasniji od reči" na kome je govorio o svojoj karijeri, radu i tehnici pantomime, kao i saradnji sa Marsoom prikazavši tom prilikom fotografije sa turneje i nastupa sa Marsoom iz svoje lične arhive.


U sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena je predstava pantomimeHamlet u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Rumunski umetnik Paul Čimpojeru je u svojoj predstavi „Homo Americanus“ neverovatnom energijom predstavio svu surovost iskustava rumunskog imigranta u Njujorku, a Meto Janakievski je u okviru programa "Pantomima izlazi na ulicu" u Gornjoj čarsiji, delu Vranja sa pretežno romskim stanovništvom, izveo performans pod nazivom "Bakiji u pohode". Meto je u interakciji za prisutnim građanima pokazao da pantomima kao univerzalni jezik uklanja sve barijere, izaziva osmehe i reakciju, naročito kod najmlađih, a posebna pažnja posvećena je spomeniku Bakiji Bakiću, legendarnom trubaču.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji je finansiran od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske.
                             
                            

Нема коментара:

Постави коментар