уторак, 26. септембар 2017.

Salman Ahtar PSIHOLOGIJA PATNJE


UK Parobrod i Izdavačka kuća Clio
pozivaju vas na predstavljanje nove knjige u ediciji Imago 

 Salman Ahtar
PSIHOLOGIJA PATNJE

govore:
Žarko Trebješanin, psiholog
Aleksandar Dimitrijević, urednik edicije Imago

petak, 29. septembar, 19 sati, 
UK Parobrod Kapetan Mišina Beograd
*
Knjiga će biti u prodaji od utorka, 26. septembra u 14 sati, u redakciji IP Clio
(Gospodar Jovanova 63, ulaz iz Kneginje Ljubice) od kada će i pretplatnici moći da je preuzmu 


Salman Ahtar PSIHOLOGIJA PATNJE
prevela sa engleskog Marina Vicanović
knjižarska cena 1.320 din, cena na dan promocije 900 din.
 
Psihologija patnje bavi se patnjom koja je neadekvatna, nepotrebna, prekomerna, patološka i izlečiva. Autor nastoji da istakne višestruke načine na koje se susrećemo s patnjom u kliničkim i socijalnim situacijama i navodi šest takvih „izvora patnje“. Prva tri – strah, pohlepa i krivica – dovode do lične patnje, mada i to ima izvesne interpersonalne posledice. Druga tri – obmanjivanje, izdaja i osveta – dovode do patnje drugih, iako i u njima ima subjektivne boli same osobe. Pri objašnjavanju kompleksnosti ovih šest izvora patnje, autor je obradio fenomenološki, razvojni i sociokulturni aspekt svake emocije. Gde god je to bilo moguće, uključio je značajne informacije iz srodnih oblasti, kao što su antropologija, sociologija, etologija i evoluciona biologija, kao i primere iz književnosti i kliničke vinjete.

Profesionalci mogu iz Ahtarovog znanja i iskustva da uče kako da prepoznaju, izdrže i rastumače strah, pohlepu, krivicu, prevaru, izdaju i osvetu, a čitalačka publika može zahvaljujući Ahtarovoj mudrosti uvideti kako da ova bolna osećanja i pojave izbegne, ukroti ili prevaziđe.

dr Aleksandar Dimitrijević

Salman Ahtar, profesor je psihijatrije na Medicinskom fakultetu Džeferson i trening-analitičar Psihoanalitičkog centra Filadelfije. Bio je član redakcija brojnih stručnih časopisa koji se bave psihoanalizom, a do sada je objavio sedamdeset sedam knjiga. Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih je poslednja Sigourney (2013), najprestižnije priznanje u oblasti psihoanalize. Ahtar je držao predavanja po pozivu u akademskim ustanovama u zemljama širom sveta, a knjige su mu prevedene su na mnoge jezike, uključujući: nemački, rumunski, španski i turski. Objavio je i nekoliko tomova poezije, opsežan rečnik psihoanalize i stotine tekstova u psihoanalitičkim časopisima.


Нема коментара:

Постави коментар