субота, 16. септембар 2017.

Poznati pantomimičar iz Pariza , Gerasim Dišlijev, na P(h)antomfestu u Vranju
Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa - Gerasim Dišlijev, izvešće na predstojećem šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfestu zabavnu i intrigantnu predstavu „Van mesta“.
Trailer za predstavu „Van mesta“ možete odgledati OVDE.Pomerite čoveka iz njegove dnevne rutine, dodajte obilje incidenata, sve van njegovog uticaja, i on će uvek završiti van svog mesta, uprkos sebi. Gerasim Dišlijev je putujući svetom zaljučio da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu. 


Zbog toga je cilj ove predstave humor i smeh kao jedini način da se shvati svet oko nas - da se ne uzima za ozbiljno. Jezikom teatra pokreta i pantomime "Van mesta" naglašava avanture običnog čoveka bačenog u "neobičnost" pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje. Ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. 

Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: "Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?". Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore su pozvani na pozornicu!"

Prateći program 6. P(h)antomfesta posebno je zanimljiv: poznati američki pantomimičar Bil Bauers će prvog festivalskog dana, 22. septembra, od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“.

Samo dan kasnije, makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. Ovog puta on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“. 

Nakon prošlogodišnjeg uspeha programa koji je pod nazivom „Bakiji u pohode“ održan u Gornjoj čaršiji (pretežno naseljenom romskim stanovništvom), kao i veoma zapaženih prethodnih izdanja (2014. - „Pantomimičar na pijaci“ i 2015. - „Pantomimičar na kafi“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Pantomimičar šeta gradom“.

Нема коментара:

Постави коментар