уторак, 12. септембар 2017.

MEĐUNARODNI KONGRES ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST



ENERGIJA/KULTURA/ARHITEKTURA


Prvi međunarodni kongres Održiva arhitektura – energetska efikasnost održaće se 7. i 8. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci i okupiće po prvi put u Srbiji 12 poznatih svetskih stručnjaka iz ove obasti, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Medija centru. Svečano otvaranje zakazano je za 6. oktobar. 

Za godišnje zagrevanje novobeogradskog stana od sto kvadrata potrebno je izdvojiti 2000 evra. U slučaju "pasivnih kuća" taj trošak pada na 120-150 €, smanjuje se korišćenjem biomase dalje kod "samostalnih kuća", da bi u "nultim kućama" postao ravan nuli, korišćenjem solarne energije, geotermalne energije, energije vetra. 


Na konferenciji su govorili mr. Vladimir Lovrić dia, predsednik Organizacionog odbora kongresa, dr Marija S. Todorović, gostujući prof. School of Energy & Environment Southeast University, Nanjing u Kini, doc. dr Ana Nikezić,  prodekan za nauku, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i m.arh. Ivana Milenković, urednik, novinar i voditelj Radio Televizije Srbije. 

Nakon šest godina redovnog izlaženja jedinog arhitektonskog časopisa posvećenoj ovoj tematici u regionu, Magazin Eko kuća i Udruženje Ekokultplus u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu nastavljaju svoj put obrazovanje stručne i šire javnosti u oblasti održivog i ekološkog pristupa projektovanju, organizovanjem velikog međunarodnog arhitektonskog kongresa namenjenog arhitektima, projektantima i inženjerima tangencijalnih oblasti, ali i studentima. Tako će biti organizovane i prigodne radionice.

"Na kongresu Održiva arhitektura – energetska efikasnost koji nas očekuje u oktobru, biće prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustva sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima.


Održivost je koncept gledanja u budućnost razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja, kroz koji je moguće obezbediti našu zajedničku budućnost, određenu održivim razvojem koji zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a da pri tome ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. 

Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, pri čemu se istovremeno mora obezbediti maksimalna zaštita prirodnih resursa – zemlje, vode i vazduh. 

Autori su poznati arhitekti koji su kroz svoja autorska dela posvećena ekološkoj održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi će dati odgovore kroz vlastite projekte i iskustva na koji način  oblikovati arhitekturu, sadašnjost i budućnost", zaključio je na konferenciji predsednik Organizacionog odbora i jedan od predavača mr Vladimir Lovrić dia. 

O tome da smo nekada više pažnje poklanjali energetskoj efikatnosti, ali i alternativnim načinima dobijanja električne energije govori da za vreme NATO bombardovanja nismo ostali u potpunom mraku, zahvaljujući i fotonaponskim kolektorima. 


Nedavno je i poglavar rimokatoličke crkve papa Frančesko osudio one koji negiraju klimatske promene:

"Istorija će suditi onima koji nisu učinili više za planetu"




Doc. dr Ana Nikezić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu naglasila je da Fakultet već niz godina u okviru redovnih i specijalističkih studija ima predmete koji su posvećeni najznačajnijim aspektima energetski efikasne arhitekture kao i ekološkom i bioklimatskom pristupu u projektovanju. Učešćem u organizaciji na ovom kongresu Arhitektonski fakultet nadograđuje kroz recentna iskustva stranih predavača i sopstveni program i nastoji da kroz takvu dinamiku približi studentima savremena saznanja iz ovih oblasti na svetskom nivou. Ovo je tim značajniji, što izučavanje arhitekturi u Srbiji ulazi u 170 godinu. Ona je naš nekadašnji položaj u svetskoj arhitekturi, uzimajući u obzir održivost i efikatnost ilustrovala kašnjenjem Direktiva Evropske unije u odnosu na našu građevinsku industriju:
  • Ogledna gradnja na Ceraku 1983, direktiva EU 2002.
  • Hajat 1984, direktiva EU tek 2004.


Prof. dr Marija Todorović, koja je završila studije na Mašinskom fakultetu, profesionalnu karijeru započela je na Poljoprivrednom fakultetu- Katedra termodinamike. Ona se osvrnula na iskustva o korišnjenju obnovljivih izvora energije u prošlosti  i konstatovala da smo po broju izgrađenih solarnih objekata i primene tehnologija i energetski efikasnih metoda 80-tih bili vodeća nacija u svetu u tom pogledu, te na neophodnost ekološkog pristupa arhitekturi.


"Poseban naglasak treba posvetiti integralnom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata. U projektnom timu pored arhitekata treba da svoje mesto pronađu svi inženjeri tangencijalnih struka", konstatovala je prof. Todorović.

Ona je napomenula da je Bolonjska reforma devastirala evropski obrazovni sistem u želji da ga po efikasnosti približi američkom. Da bi tamo profesor mogao da drži predavanja mora da ima potpise bar šest zainteresovanijh studenata. A po odslušanim predavanjima studenti takođe ocenjuju predavače, 



Ivana Milenković, široj javnosti poznata kao novinar, autor i urednik RTS-a, predstavila nam se i kao arhitekta po osnovnoj vokaciji. Potvrdila je orijentaciju nacionalne televizije da stalnim programskim poboljšanjima iz oblasti kulture i nauke omogući sve veću afirmaciju i popularizaciju arhitekture, ali ne samo kroz estetsku i funkcionalnu prizmu, nego i kroz njen značaj u održivom razvoju i poboljšanju svih aspekata komfora i života i pre svega njen značaj u očuvanju i zaštiti životne sredine.




Predavači na kongresu su: 


  • Einar Jarmund, Norveška
  • Mischa Witzman, Francuska
  • Georg W. Reinberg, Austrija
  • Taro Tsuruta, Japan / Velika Britanija
  • Hans Murman, Švedska
  • László Földes, Mađarska
  • Alessio Battistella, Italija
  • Kristoffer Tejlgaard, Danska
  • Petra Ostanek, Slovenija
  • Ljubomir Miščević, Hrvatska
  • Dušan Ignjatović, Srbija
  • Vladimir Lovrić, Srbija



Kroz recentne projekte i studije predavači će auditorijumu predstaviti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To će biti i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustava sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima:


Kompletan program kongresa se nalazi na zvaničnom sajtu kongresa www.saee-congress.com, a za sve učesnike kongresa biće obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.


Нема коментара:

Постави коментар