петак, 29. септембар 2017.

Na polovini ​epskog putovanja

Iz predstave Sneg, foto: Armin Smailović
 
Na pola smo Epic Tripa. Tokom prethodnih šest festivalskih dana publika je imala prilike da u okviru glavnog programa pogleda predstave iz Velike Britanije, Belgije, Slovenije i Srbije. 
 
Sinoć je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta s početkom u 20 časova mogla da pogleda izvođenje predstave Sneg, Talijateatra iz Hamburga, mladog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga, dok je danas u Ateljeu 212  na repertoaru predstava (Sa)Slušanje, iranskog reditelja Amira Reze, koja se bavi pitanjem položaja žena u muslimankom svetu. U subotu 30. septembra. u Narodnom pozorištu očekuje nas grand finale 51. Bitefa i spektakularna završnica epskog putovanja predstavom Istrebljenje, u režiji Ersana Mondtaga koja će svečano zatvoriti 51. Bitef.
 
Pored glavnog programa, u  Bitefovom Festivalskom centru i narednih dana, sve do zatvaranja festivala, odvijaće se niz interesantnih događaja iz pratećeg programa.
 
U okviru Bitef Polifonije mogli smo da pogledamo ili ćemo moći mnoštvo programa: predstave (Ne)Radno vreme, Scrape, Odlazni terminal, performance (Non)working hours, prezentacija Partnerstva za budućnost, događanje 24 sata Ljubav, hleb i priče…

Kembridžov uvod u pozorišnu režiju

 
U subotu, 30. septembra, u 12 časova
u
festivalskom centru
biće predstavljen Kembridžov uvod u pozorišnu režiju. Ova knjiga nepretencioznog naslova je opsežna teatrološka studija nastanka i razvoja pozorišne režije, pa je najpre vodič za posvećene i udžbenik za buduće pozorišne režisere. U knjizi se prati od antičkog pozorišta do Jaroslava Freta više od pedeset značajnih i uticajnih režisera. Cambridge University Press, veliki izdavač naučne literature, poverio je ovaj zadatak vrsnim teatrolozima Kristofer Ines i Mariji Švecovoj, koja je gošća ovogodišnjeg Bitefa.

 
Svakodnevno u toku trajanja  festivala na Bitefu deluje Radionica pozorišne kritike Sumnjiva lica. Inicijator radionice je Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u okviru projekta Kritičarski karavan, koji podržava Ministarstvo i informisanja Republike Srbije
​, a vodi rediteljka i teatrologinja Bojana Janković. 

 


Kritički prikazi predstava sa glavnog programa se objavljuju na Bitefovom blogu. 

Нема коментара:

Постави коментар