субота, 16. септембар 2017.

Laslo Blašković u Moskvi i Jasnoj Poljani






Laslo Blašković boravio je prethodnih dana u Moskvi i Jasnoj Poljani, gde je u više posebnih programa predstavio rusko izdanje svog romana Madonin nakit.

Madonin nakit objavljen je na ruskom jeziku pre nekoliko meseci u izdanju kuće Rudomino u okviru edicije 100 slovenskih romana. Roman je na ruski jezik prevela Jelena Sagalovič.

Glavna prezentacija romana Madonin nakit održana je na Moskovskom sajmu knjiga. Na veoma posećenom predstavljanju, pred brojnim čitaocima i novinarima, Blašković je o romanu razgovarao sa prevoditeljkom Jelenom Sagalovič.

Forum slovenskih kultura i edicija 100 slovenskih romana imali su svoj veoma zapaženi štand na Moskovskom sajmu knjiga. U susretima i razgovorima sa čitaocima, pored Lasla Blaškovića, učestvovali su i drugi pisci čije su knjige uvršćene u antologijski izbor 100 slovenskih romana: Ljudmila Ulicka, Olga Slavnikova, Aleksej Slapovski, Roman Senčin, Jani Virk, Nada Gašić, Elena Aleksejeva, Marko Sosič, Jevgenij Vodolazkin i drugi.

Blašković je učestvovao i na okruglom stolu Slovenski književni kosmos – Bezgraničnost uzajamnosti. O književnim i kulturnim vezama slovenskih literatura, kao i njihovim prožimanjima sa savremenom evropskom književnošću, razgovarali su Laslo Blašković, pisac i ministar kulture Makedonije Robert Alagjozovski, Dubravka Đurić-Nemec, Vadim Duda, Julija Sozina i drugi pisci i kritičari.

Veliku pažnju javnosti privuklo je i predstavljanje edicije 100 slovenskih romana na Moskovskom sajmu knjiga. Laslo Blašković, slovenački pisac Jani Virk i hrvatska autorka Nada Gašić, u zanimljivom razgovoru čiji je moderator bio Igor Sid, pokušali su da odgovore na pitanje šta objedinjuje romane iz ove sve zapaženije međunarodne edicije.

Tokom boravka u Moskvi Blašković je posetio i Centar slovenskih kultura u Sveruskoj državnoj biblioteci inostrane književnosti.

Osim u Moskvi, Laslo Blašković je rusko izdanje svog romana Madonin nakit predstavio i u Jasnoj Poljani na književnoj večeri na kojoj su učestovali i Drago Jančar, Jani Virk i Nada Gašić.
Pisci iz edicije 100 slovenskih romana imali su književni program na Državnom univerzitetu pedagoških nauka koji se pretvorio u dug i zanimljiv razgovor sa studentima i profesorima ovog univerziteta.

Roman Madonin nakit je najprevođenija knjiga Lasla Blaškovića. Pored ruskog prevoda, do sada su objavljena i izdanja ove knjige na engleskom, slovačkom, makedonskom, bugarskom i slovenačkom jeziku. Madonin nakit je jedan od deset srpskih romana koji su uvršćeni u antologijsku ediciju 100 slovenskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida.

Blašković je u Moskvi i Jasnoj Poljani boravio na poziv Foruma slovenskih kultura i Rudomina, ruskog izdavača edicije 100 slovenskih romana.


Нема коментара:

Постави коментар