петак, 15. септембар 2017.

Dejvid Linč na vezi-Mrzim da putujem!



"Mrzim da putujem i volim da ostajem kod kuće i radim", našalio se Linč; "Prošao sam, međutim, kroz Beograd "Orijent ekspresom" 1965, i imam mnogobrojna iskustva iz bivše Jugoslavije. U vozu sam bio veoma gladan, i neki čovek je odmotavao papir u kome je bila vekna hleba. Počeo je da seče hleb nožem, a unutar hleba su bili sir i meso. Dao mi je veliki komad tog divnog hleba".

Dok svet već uživa u trećoj sezoni serijala "Tvin Piks", publiku je zanimalo šta će se dogoditi u sledećoj sezoni, ali Linč se nije pokolebao i otkrio detalje. Govorio je i o većem uticaju televizije u odnosu na filmove:

"Ovo nije dobro vreme za dugometražni film, ali dobro je što je kablovska televizija zamenila bioskope u kojima se prikazuju filmovi koji nisu namenjeni masovnoj publici. Slika i zvuk na kablovskoj nisu dobri kao u bioskopu, ali to je nov dom za priču koja teče bez reklama, a kvalitet se popravlja Kada bi Felinijev "Osam i po" bio objavljen danas, verovatno bi potrajao nedelju dana u bioskopima u SAD, a potom bi bilo moguće da emiteru platiš da ga gledaš na televiziji."

Dejvid Linč (71) poznat je po filmovima koje karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od irealnog.

"Uloga umetnika je da stvara nove svetove. Logika filmova je divna, apstraktna i omogućava da se pojedinačne ideje pretope u jednu veliku", ustvrdio je Linč u dokumentarnom filmu "Meditacija, mir i kreativnost", koji je prikazan u Dvorani Kulturnog cenra Beograd.

Kada govori o stvaralaštvu, Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg "drugog ja", snova, strahovanja i predrasuda, koji nisu očigledni na prvi pogled.



Publika je od 1. septembra u prilici da u Kulturnom centru Beograda pogleda izložbu „Male priče“ (Small Stories), koju čini 56 crnobelih slika velikog formata slavnog reditelja
 


Нема коментара:

Постави коментар