петак, 22. септембар 2017.

Čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef


Čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras će predstavom Quizoola!  najaviti 51. Bitef u Bitef teatru sa početkom u 18 časova. Quizoola! ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih. 

Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje do u nedogled.

 Predstava će biti izvedena u Prolog danu festivala u trajanju od 6 sati.

Publika će na ulazu moći da svoje karte zameni za narukvice koje će im omogućiti da ulaze i izlaze sa predstave i svi zainteresovani koji nisu uspeli da kupe svoje ulaznice, moći će da kupe ulaznice po specijalnim cenama, tokom trajanja predstave, onda kada se oslobodi mesto u sali. 

Trupa predvođena umetnikom i piscem Timom Ečelsom istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo u drami, već i u plesu, izvođačkim umetnostima, muzičkoj klturi i popularnim formama kao što su kabare i stendap komedija. Između ostalog, poznati su i  kao jedni od rodonačelnika vrste pozorišta poznatije kao ''durational theatre''.

Danas, sa početkom u 16 časova u  Festivalskom centru (Andrićev venac 2) u okviru Bitef Biblioteke biće održana promocija knjige Kulturna diplomatija: umetnost, festivali i geopolitika urednice Milene Dragićević Šešić (u saradnji sa Ljiljanom Rogač Mijatović i Ninom Mihaljinac).

Knjiga je zajednički projekat Deska Kreativna Evropa Srbija i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Desk je prošlog oktobra, zajedno sa Bitefom, organizovao međunarodnu konferenciju: Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika. Konferencija je osvetlila značaj Bitefa kao festivala na razmeđi istoka i zapada, platforme za susret različitih kultura, ispitujući delovanje Mire Trailović i Jovana Ćirilova, koje je Beograd upisalo na svetsku pozorišnu i političku mapu.
 
Sutra nas očekuje spektakularno otvaranje 51. Bitefa!



No, pre nje održaće se međunarodnu tribinu "24/7: DUGE PREDSTAVE I NIKAD KRAJA". Tribina je 23. septembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja će okupiti teatrologe, ali i umetnike čije je centralno interesovanje fenomen dugih predstava odnosno „durational performances“. U pitanju je podvrsta umetnosti izdržljivosti (endurance art) koja se fokusira na estetizaciju doživljaja vremena, čije se trajanje naglašava i osvešćuje; ovaj pristup pozorištu beogradska publika će imati prilike da iskusi u predstavama „Quizoola!“ Tima Ečelsa, „Biblija, prvi pokušaj“ Jerneja Lorencija i naravno na otvaranju festivala u dvadesetoročasovnom spektaklu Jana Fabra, „Olimp: u slavu kulta tragedije“.

SATNICA:

10:30 - 11:00 Obraćanje prof. mr Zorana Erića, rektora Univerziteta umetnosti
11:00 - 13:00 Tribina

Na tribini će govoriti prof. dr Marija Ševcova (Univer. Goldsmit, London; kourednica časopisa New Theater Quarterly), prof. dr Žorž Bani (Nova Sorbona – Pariz 3, urednik časopisa Alternatives théâtrales, počasni predsednik Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara), Keti Naden (glumica, koosnivač trupe Forsd Enterteinment, Šefild), prof. Goran Sergej Pristaš (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, koosnivač kolektiva BADco, osnivač i prvi urednik časopisa Frakcija) i Bojana Janković (gostujući predavač na Royal Central School of Speech and Drama, London, pozorišna rediteljka i kritičarka).

Moderator tribine je prof. dr Ivan Medenica, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, umetnički direktor Bitefa. Tribina će biti održana na engleskom jeziku. 

Нема коментара:

Постави коментар