среда, 6. септембар 2017.

Изложба СЛИКА ГРАЂАНСКОГ ДРУШТВА Портрети Анастаса Јовановића у Дому Војске Србије Београд


Поводом обележавања 200 година од рођења првог српског фотографа и литографа, који је оставио јединствено и незаменљиво сведочанство о животу, уметности и култури 19. века у Србији, у Великој галерији Дома Војске Србије 8. септембра 2017. године, са почетком у 13 часова, свечано ће бити отворена изложба „СЛИКА ГРАЂАНСКОГ ДРУШТВА – Портрети Анастаса Јовановића из Збирке Народног музеја у Београду“



Изложба ће трајати до 21. октобра 2017. године, а на отварању ће се гостима обратити капетан бојног брода Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду и Чедомир Васић, професор Факултета ликовних уметности.



Анастас Јовановић својом галеријом портрета знаменитих личности поред животних физиономија историјских личности пружа на сликовит начин визуру у трансформацију српског друштва из оријентализујућег ка европском културном контексту пратећи формирање  грађанског друштва. 



Највећи део Анастасовог опуса чине управо портрети. Управо то је био жанровски оквир у којем се он исказао у пуној стваралачкој снази. Посебну целину представљају дела која у себи носе карактер специфичне грађанске културе, изражен кроз иконографију, костим, физиономију и друге изражајне елементе. Анастас се у изради литографија ослањао на предлошке сопствених фотографија.

Ако су Анастасове фотографије уметничка дела посебне вредности карактеристичне за медиј којем припадају, онда су његове литографије у већој мери аутентични израз људске осећајности. 



Радећи по сопственим предлошцима и обузет живим емоцијама, Анастас је у своје литографије „уписао“ и себе као стваралачки субјект. Без тога његови радови не би имали изразит културно-историјски значај и недостајала би им она драгоцена одлика која потиче из стваралачке индивидуалности и субјективности једног уметника.

Нема коментара:

Постави коментар