уторак, 1. август 2017.

ZVEZDA 33. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: DŽOŠUA REDMAN, NAJUZBUDLJIVI DŽEZ SAKSOFONISTA SADAŠNJICE!





Najbolji svetski džez saksofonista srednje generacije, Džošua Redman (Joshua Redman), biće među glavnim zvezdama 33. Beogradskog džez festivala! Nastup višestruko nagrađivanog umetnika i čestog saradnika The Rolling Stonesau nedelju 29. oktobra u Sava Centru, biće kruna ovogodišnjeg izdanja najstarijeg i najpoznatijeg međunarodnog džez događaja u našoj zemlji.



Saksofonista i kompozitor Džošua Redman jedan je od najharizmatičnijih i najcenjenijih džez umetnika iz generacije koja se na sceni pojavila devedesetih godina prošlog veka. Sin legendarnog saksofoniste Djuia Redmana (koji je nastupao na prvom Njuport džez festivalu u Beogradu 1971. godine u kvartetu Orneta Kolmena), Redman je od malena bio u kontaktu sa muzikom, ali je ipak planirao da studira prava i bio primljen na Jejl. Umesto na pravima, leta 1991. godine obreo se u Njujorku, gde je vrlo brzo ostvario afirmaciju na džez sceni i rešio da se ipak bavi muzikom. U novembru iste godine pobedio je na prestižnom Telonious Monk Jazz Saxophone Competition. Ubrzo je potpisao ugovor za Warner Bros, postajući jedan od predvodnika generacije tzv. “mladih lavova” (Bred Meldau, Kristijan Mekbrajd, Roj Hargruv, Mark Tarner, Brajan Blejd)

Objavio je 17 albuma kao lider različitih postava, za najiticajnije džez izdavačke kuće, Warner Bros i Nonesuch. Među brojnim umetnicima sa kojima je sarađivao u studiju ili na koncertima nalaze se Čik Korija, Elvin Džons, Pet Metini, Čarli Hejden, Džo Lovano, Roj Hejns, Bili Higins, Herbi Henkok, Bred Meldau, Kurt Roznevinkl, Mark Tarner, ali i The Rolling Stones, B. B. King i Stivi Vonder. Osvajao je visoke pozicije na godišnjim listama najboljih muzičara časopisa DownBeat, Jazz Times, The Village Voice i Rolling Stone, a četiri puta je bio nominovan za prestižnu Gremi nagradu. Poslednju nominaciju dobio je baš tokom ovog proleća, za duo album sa dugogodišnjim bliskim kolegom i prijateljem Bredom Meldauom, u kategoriji “Najbolji džez instrumentalni album”.

U Beogradu će se predstaviti u najboljem izdanju, sa svojim proslavljenim Triom, čiji su članovi bubnjar Greg Hačinson (Greg Hutchinson) i basista Rojben Rodžers (Reuben Rogers), najbolji predstavnici mlađe generacije američkih džez muzičara. Džošua Redman uvek sa sobom donosi vrhunsku komunikativnu džez umetnost našeg doba i zato spada u najomiljenije heroje savremene svetske scene –  njegovi koncerti uvek su slavlje najradosnijeg džeza!



Ulaznice za koncerte u Sava Centru, 29. i 30. oktobra, u okviru 33. Beogradskog džez festivala biće u prodaji od 3. jula preko EVENTIM mreže i na blagajnama Doma omladine Beograda i Sava Centra, po ceni od 1200/1500/2000 dinara za veče: koncert Džošue Redmana i izvođača koji će biti naknadno najavljen 29. oktobra i koncert Doni Mekaslina i izvođača koji će biti naknadno najavljen 30. oktobra. Komplet ulaznica za obe koncertne večeri (četiri koncerta), 29. i 30. oktobra, u Sava Centru može se nabaviti po ceni od 2500 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар