недеља, 20. август 2017.

VI Festival Todo Mundo u Beogradu




World music festival Todo Mundo biće održan od 24. do 27. avgusta u Tašmajdanskom parku u Beogradu, uz slobodan ulaz za posetioce.

Jedan od najmlađih muzičkih žanrova – world music – u proteklih 20 godina je osvojio ceo svet, a odomaćio se i u Srbiji. Među tri prestonička festivala koji predstavljaju svetsku muziku je i world music festival  „Todo Mundo“. Iako postoji tek od 2012. godine, ova manifestacija je obuhvatila široki spektar stilova i izvođača. Ovogodišnje, šesto izdanje se odvija u izmenjenom terminu i na novoj lokaciji u gradu – na bini u Tašmajdanskom parku.

Najveća imena festivala su trojica muzičara, koji su svi rođeni u Jugoslaviji, ali žive na tri različita kraja Evrope – gitarista Vlatko Stefanovski (Skoplje), harmonikaš Lelo Nika (Malme) i kontrabasista Nenad Vasilić (Beč).

Program festivala:


četvrtak 24. avgust u 20:30

Mađarski sastav Viktória Havay and Fakutya, koji izvodi muziku mađarske manjine Čangoš u Moldaviji. Nastup ovog sastava omogućila je podrška Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum.

petak  25. avgust u 21:00


Lelo Nika predstaviće program sa violinistkinjom Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Bogdanom Rankovićem, klarinetistom i frulašem iz Novog Sada, u kome će izvoditi izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.

subota 26. avgust u 21:00

Nenad Vasilić će nastupiti u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon), a tom prilikom biće mu uručena nagrada »Vojin Mališa Draškoci«, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS). Nenad Vasilić Trio nastupa uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.Dodelom nagrade Vasiliću i ovim programom festival i WMAS žele da ukažu počast našim muzičarima koji žive i rade van Srbije, ali ne zaboravljaju odakle su pošli i odakle crpe inspiraciju, a Vasilić i Nika su samo dvojica u plejadi naših sjajnih umetnika koji ovde dolaze tek povremeno.



nedelja 27. avgust u 21:00 

Solo koncert će održati legendarni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će pokušati da povede publiku "na zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala".


U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Gradske opštine Palilula, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja »Ring Ring«.

Нема коментара:

Постави коментар