среда, 23. август 2017.

VI Фестивал европске студентске анимације – ФЕСА 2017




Шесту годину за редом, у организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“, у Великом барутном магацину на Доњем граду, 26. и 27. августа 2017. године биће одржан Фестивал европске студентске анимације – ФЕСА 2017. Уметнички директор Фестивала је Растко Ћирић, професор анимације на Факултету примењених уметности и проректор Универзитета уметности у Београду.

Овогодишња тема такмичења је "Ритам (око нас и у нама)". 

На конкурс је пристигло 109 студентских анимираних филмова из 14 европских земаља и 17 школа анимације: Француске 22, Швајцарске 16, Мађарске 13, Израела 12, Хрватске 10, Португалије 8, Данске 7, Словеније 6, Србије 5, Италилје 4, Шпаније 3, Грчке 2 и из Белгије 1. Селекциона комисија је изабрала 28 филмова за два такмичарска програма.

Осим главног, Фестивал ће имати и пратећи програм, од којих ће део бити организован и на Факултету примењених уметности у Београду.

Фестивал је такмичарског карактера, а осим награде за најбољи анимирани филм, биће додељена и награда за најбољу анимацијску технику, као и специјалне дипломе за сваку од пет категорија (категорија А – филмови до 5 минута; категорија Б – филмови од 5 до 30 минута), категија Ц - експериментални анимирани филм, категорија Д - рекламни филм или музички спот, категорија Е - филм за децу).

У оквиру фестивала додељује се и награда САЕ института Београд која се састоји од тромесечног курса компјутерске анимације, за студенте који живе у Београду.

Циљ Фестивала је промоција уметности анимације европских земаља, међународна сарадња и размена искустава, као и стварање услова који ће омогућити младим генерацијама да изнађу нове концепте и технике.

Нема коментара:

Постави коментар