среда, 16. август 2017.

Uskoro novi album Finka – koncert u Beogradu 9. oktobra!




Resurgam” - u prevodu “ponovo ću ustati” - naziv je veoma iščekivanog, 8. albuma Fina Greenalla, čuvenog engleskog kantautora sa stalnom adresom u Berlinu, poznatijeg pod imenom Fink, koji će biti širom sveta objavljen 15. septembra.

Fink će u sklopu tromesečne turneje na kojoj promoviše novo izdanje nastupiti u organizaciji koncertne agencije Rock svirke 9. oktobra u Domu omladine Beograda (11. oktobra u Novom Sadu - Firchie Think Tank Studio)!

“Stigao sam sa turneje za album 'Fink’s Sunday Night Blues Club Vol.1', raspalog glasa, uništenih noktiju, znoj sa poslednjeg bisa bio je još uvek na gitari kada sam je raspakovao... Prva nedelja je bila predviđena da sve namestimo, ali već na kraju četvrtog dana u studiju imali smo snimljenu 'Resurgam' - prvu pesmu koju smo zakucali, iz prvog tejka, praktično dok smo se zagrevali”, kaže o početku procesa snimanja novog albuma Fink.

Fin Greenall je i na na ovom materijalu radio sa dugogodišnjim članovima svog benda Timom Thorntonom (bubnjevi, gitara) u Guyom Whittakerom (bas gitara).

Resurgam je dobio naziv po latinskom natpisu u crkvi staroj 900 godina u rodnom gradu Fina Greenalla – Kornvolu. Ova spiritualna crta pulsira tokom celog albuma, koji je sniman sa producentom Floodom (PJ Harvey, U2, Foals, Warpaint, The Killers) u njegovom Assault & Battery studiju u Severnom Londonu.

Novih 10 pesama nastalih za dva meseca, što je prilično dug period ako uzmemo  u obzir prethodna Finkova izdanja, predstavljaju bogatu i impresivnu kolekciju duboko inspirativnog autorskog materijala.

“Flood, prisutan i angažovan od prvog demo snimka, vodio me je kroz proces drugačijeg pisanja pesama, pevanja, pa čak i drugačijeg razmišljanja o muzici koju stvaram”, ističe Greenall, i dodaje: “Njegova kombinacija stavova 'rokovi su dobra stvar” i “jebeš rokove”, kao i mantra o “stvaranju albuma koji se kupuje, a ne prodaje”, dala je svakom od nas iz benda u studiju vatru i fokus da snimimo naš najsnažniji i najkoherentniji abum do sad”.

U naslovnoj pesmi ‘Resurgam” koja otvara album stihovi su svedeni ali u isto vreme moćno “udaraju”, zajedno sa divnim i ubedljivim funk ritmom. Imamo i razotkrivanje i iskupljenje – Finkova pozitivna ubeđenja prožimaju i najtamnija osećanja. “Day 22” se bavi trezvenošću i iskušenjima kroz karakteristične Greenallove opservacije (“the blood, sweat, tears taste so good”). Prvi singl ‘Cracks Appear’ nam daje iskren i topao zagrljaj, dok u slatko-gorkoj ‘Word To The Wise’, Greenall produžava poslednje trenutke ljubavne veze, nežno praćen klavirom Douglasa Darea. 'Not Everything Was Better In The Past' je lično buđenje u kojem se spajaju oštre refleksije i dirljiva raspoloženja.

Singl ‘Cracks Appear’ možete prelušati ovde.

 Fink je jedan od najznačajnijih engleskih autora u ovom trenutku. Debi album “Fresh Produce” objavio je 2000. godine za kultnu elektro-hip hop etiketu Ninja Tune. Zanimljivo je da je Fink radio kao DJ i producent plesne muzike na početku svoje karijere, da bi se od drugog izdanja “Biscuits for Breakfast" (2006) preorjentisao na zvuk bliži rokenrolu. Prvih 5 albuma je objavio za Ninja Tune, a od 2014. godine i izdanja “Hard Believer” objavljuje za svoju izdavačku kuću R'COUP'D (koja se nalazi pod okriljem Ninja Tune).  Poslednjih godina sarađivao je sa brojnim poznatim muzičarima kao što su John Legend, Banks, Ximena Sarinana i Professor Green, a sa Amy Winehouse je svojevremeno napisao pesmu "Half Time" (i prve faze njene karijere), koja je posthumno objavljena na kompilaciji “Lioness: Hidden Treasures”.

Ulaznice za beogradski koncert se mogu kupiti u pretprodaji na blagajnama Eventima, GIGS TIX-a, DD Tickets-a, kao i u FELIX Shopu (TC Sremska, II sprat, radno vreme: 12-20h) i kafeu Zaokret po ceni od 1500 dinara, a na sam dan koncerta za ulaznicu biće potrebno izdvojiti 1800 dinara. Za novosadski koncert ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji na prodajnim mestima Eventima, GIGS TIX-a, DD Tickets-a po ceni od 1200 dinara, a na sam dan koncerta koštaće 1500 dinara.


Нема коментара:

Постави коментар