понедељак, 28. август 2017.

SNEG i (SA)SLUŠANJE na Bitefu

pitanje položaja žena i izazovi muslimanskog sveta

Najnovije, 51. izdanje Bitefa održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. Publika će imati priliku da vidi sedam predstava u okviru glavnog programa. Glavnu tematsku liniju festivala će predstavljati ostvarenja nastala na osnovu velikih epskih tema naše civilizacije, dok će estetsku liniju kreirati predstave dugog trajanja (durational performances).

Ipak, negujući tradiciju bavljenja dominantnim savremenim političkim pitanjima, Bitef će kontekstualizovati i pitanje položaja žena, pogotovo u muslimanskoj kulturi, kroz dve predstave: Sneg, hamburškog Talijateatra u režiji mlade nade nemačkog pozorišta Ersana Mondtaga a prema romanu Sneg nobelovca Orhana Pamuka i (Sa)slušanje, u produkciji pozorišne kompanije Mehr iz Teherana, u režiji jednog od vodećih reditelja današnjice Amir Reze Kuhestanija.



Predstava (Sa)Slušanje, foto: Amir Hossein Shojae


Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, u Kuhestanijevoj predstavi (Sa)slušanje, sjajno se prožimaju forma i sadržaj: priča o društvu u kom se mnoge teme prećutkuju, guraju pod ćilim, o njima se šuška, šapuće i priča u poluglasu, artikulisana je u formi scenskog saslušavanja. Uz malo kritičarskog domaštavanja, moglo bi se reći da ova predstava obnavlja drevnu persijsku tradiciju kazivanja priča i tako se nadovezuje na liniju bazičnih civilizacijskih narativa, koji nas od grčke mitologije, preko Biblije, dovode do srpske epike iz srednjega veka i Priča iz hiljadu i jedne noći, zaokružujući tematsku liniju ovogodišnjeg Bitefa. Predstava (Sa)slušanje označava prelaz iz drevne prakse pripovedanja u aktuelnu tematiku, jer ona tretira pitanje položaja žene u današnjem Iranu. Predstava će biti izvedena 29. septembra u Ateljeu 212.  

Izazove muslimanskog sveta, između ostalog i položaj žena, tematizuje i predstava Sneg čuvenog Talijateatra iz Hamburga. Ona je takođe zasnovana na „epskom“ materijalu, romanu Sneg turskog Nobelovca Orhana Pamuka. Njegov istovremeno glavni junak i narator, kojeg još zovu Ka (jasna aluzija na junaka Kafkinog Procesa), kreće na „epsko putovanje“ u zavičaj, vraća se iz Nemačke u Tursku, gde postaje učesnik i svedok oniričnog kolopleta dramatičnih događaja u kojima se, na više ravni, prelama sukob između islamističke i sekularne Turske. Publika će ovu predstavu moći da pogleda
28. septembra. 
Predstava Sneg, foto: Armin Smailović
 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu

Bitefu se ove godine pridružuje sponzor festivala I&F McCann Grupa. Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija,  IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale  i mnogi drugi.



Novitet je i redizajnireni izleg sajta Bitefa.

Na istoj adresi, u novoj formi, očekuju vas sve informacije o festivalu i ovogodišnjem programu. U saradnji sa stručnjacima iz Halo Creative Team-a, Bitef je nakon meseci rada stvorio prostor najnovijih karakteristika i prednosti, i tako kao i uvek ostaje u toku ne samo sa novim pozorišnim već i digitalnim tendencijama.

http://festival.bitef.rs/ 


Saopštenje za javnost festivala BITEF
SLOBODA ZA SEREBRENIKOVA

 
Ruski pozorišni i filmski reditelj Kiril Serebrenikov je "dete" Bitefa. Jedan od osnivača Bitefa, Jovan Ćirilov, bio je među prvim umetničkim direktorima svetskih pozorišnih festivala koji su prepoznali mladog Serebrenikova, te je već njegova čuvena debitantska režija, postavka drame Plastelin Vasilija Sigareva, gostovala na Bitefu (2002). Kao već svetski priznati pozorišni, ali sad već i filmski reditelj,  te direktor Gogolj centra u Moskvi, Serebrenikov je gostovao još jednom na Bitefu, sa svojom veoma nekonvencionalnom režijom  Mrtvih duša (2015). Aktuelni umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, član je žirija prestižne nagrade Premio Europa: pozorišna realnost, koja je ove godine dodeljena baš Serebrenikovu, kao i još nekolicini vodećih evropskih pozorišnih umetnika.

Ovi "lični" razlozi nadovezuju se na one principijelne i kolegijalne zbog kojih želimo da se pridružimo protestu ruskih i svetskih umetnika i intelektualaca protiv hapšenja Kirila Serebrenikova i njegovog zadržavanja u kućnom pritvoru do sredine oktobra, kada mu počinje suđenje za finansisjku proneveru...

Pridružujemo se zahtevima da se Serebrenikovu ne uskraćuju zakonska i ljudska prava, te da, ako optužnica ne bude povučena, suđenje dočeka u prihvatljivim uslovima (u kućnom je pritvoru, oduzet mu je pasoš još u maju, nema pravo korišćenja internet komunikacija...). Voleli bismo da ga, kad iz "objektivnih razloga" nije mogao da prihvati naš poziv da bude član žirija 51. Bitefa, vidimo kao gosta festivala, a pre svega kao slobodnog čoveka: ako ne u septembru u Beogradu, onda bar u decembru u Rimu, na svečanoj dodeli nagrade Premio Europa.

Celokupno saopštenje pročitajte OVDE.

OBAVEŠTENJE

OSTALO JE JOŠ MALO VREMENA DA OBEZBEDITE SVOJU ULAZNICU PO CENI OD 3.600 RSD za SVETSKI SPEKTAKL 24-ČASOVNU PREDSTAVU MARATON "OLIMP"

Rezervacija
 ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu je počela!
Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta

e-mail adresa: blagajna@bitef.rs i telefon: + 381 69 899 24 00 (od 10h do 17h)

Prodaja ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu počinje 1. septembra
na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti:

30% za komplet ulaznica
20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe


Нема коментара:

Постави коментар