уторак, 8. август 2017.

Prva nagrada za srpsku fotografkinju Jelenu Janković u Moskvi




S velikim zadovoljstvom obaveštavamo vas o velikom uspehu spske umetničke fotografkinja Jelene Janković iz Beograda na prestižnom internacionalnom foto konkursu The Andrei Stenin International Photo Contest  2017. koji se održava u Moskvi. Jelena je osvojila prvu nagradu u kategoriji Moja planeta sa fotografijom pod nazivom Selfi kultura. Fotografija je snimljenja na koncertu Massive Attack u Puli/Hrvatska u avgustu 2016. O tome Jelena kaže:

„Godina 2016. me podseća na vreme kada je selfi kultura počela da označavati naše postojanje; svi treba da saznaju ako smo negde, ili ako radimo nešto. Dok isčekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas  okružuje.“

Jelena Janković je rođena 1985. godine. Svoj rad počinje kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uvodi je u pozorišnu fotografiju gde 2010. počinjesaradnju s Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom. Kroz Bitef dens kompaniju aktivno istražuje estetiku plesne fotografije te postaje i zvanični fotograf Bitef festivala.

2015. Priključuje se krativnom timu Nacionalnog Ansambla KOLO i postaje njihov zvanični fotograf i time započinje istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Autor je fotografija u više od 30 pozorišnih produkcija.

Njene fotografije objavljene su u renomiranim časopisima: Rolling Stone (DE), Professional Photographer(USA), Digital SLR Photographer magazine (UK), fotoMAGAZINE (DE), LensCulture .

Do sada je imala 6 samostalnih i 18 kolektivnih izložbi.

Član je udruženja ULUPUDS-a.

Dobitnica je višestrukih nagrada od kojih su neke:

2010 i 2013 – Prva nagrada za umetničku fotografiju na manifestaciji Noć muzeja za dokumentarnu fotografiju.
2011 – Plaketu Sterijinog pozorja za pozorišnu fotografiju.
2013 – Nagrađena je za umjetničku fotografiju na manifestaciji PhotographicAngle’s Competition FACES u Velikoj Britaniji u kategoriji portret.
2015 – Prva nagrada na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u kategoriji moda.
2017 – Prva nagrada i Canon Grand Prix Award ukupna pobednica Balkan Photo Awards 2016 u kategoriji Svakodnevni život.
2017 – Finalista u kategoriji Street photography i pobednik u nacionalnoj kategoriji na prestižnom takmičenju 2017 Sony World  Photography Awards
2017 - Finalista Siena International Photo Awards 2017, Italija
2017 – Druga nagrada na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u kategoriji dokumentarna fotografija.
2017- Prva nagrada The Andrei Stenin International Photo Contest 2017, Rusija



Нема коментара:

Постави коментар