петак, 4. август 2017.

Nišvil džez festival


Publika će uživati u spektakularnom programu u kojem učestvuje 700 muzičara, održava se 130 koncerata na 12 bina, zakazano je 16 pozorišnih predstava na festivalu koji je Gardijan uvrstio u top 10. 


U ponedeljak 7. avgusta povodom 80 godina od bombardovanja Gernike biti održan svojevrsni spektakl jednog od najboljih uličnih teatara, koji dolazi sa Sardinije, naredna dva dana, 8. i 9. avgust biće omaži Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj, a 10. avgusta je glavni događaj - proslava stogodišnjice od rođenja Ele Fidžerald koncertom Pati Ostin, poznate američke ritam - bluz – džez pevačice koja će na Nišvilu imati i tortu jer tog dana slavi i svoj rođendan. Nakon toga će uslediti, kako je rekao Blagojević, najznačajniji segment programa - dodela nagrade za životno delo Biseri Valentalić.

„Presrećna sam i iznenađena jer mene obično nema kad se neko hvali. Malo sam se i štrecnula zato što obično dobiješ ovu nagradu, pa posle rikneš. Onda kažu “eto, dodelili su je u zadnji čas”. Ali ja neću..“

izjavila je Bisera Valentalić, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo Internacionalnog Nisville Jazz teatarskog festivala na konferenciji za novinare. Ona je nastupila i na prvom Nišvilu, a na ovogodišnjem e nastupiti i Vasil Hadžimanov sa svojim bendom i sa svojom tetkom. Od ostalih brojnih zvezda, najavljeni su mađarsko – srpski- gitarista i pevač Čaba Tot Bagi, koji će nastupiti sa svojim Balkan Union bendom i specijalnim gostom gitaristom Majk Sternom, kao i nekadašnji pevač benda Inkognito, britanski kantautor Toni Mormel.

Od domaćih snaga su tu, između ostalih, Del Arno Bend, Rambo Amadeus, Darko Rundek, a festival svečano zatvara autentični niški džez sastav Veri Naiss čiji će specijalni gost biti Ivan Kurtić 

Po završetku konferencije, kao svojevrsni intro za džeziranje i Nišu, Very Naiss su održali svirku na + 40.
 

Candy Dulfer - počasna građanka Niša



Napomenimo i to da su obornici Skupštine grada Niša jednoglasno doneli odluku da se poznatoj holandskoj saksofonistkinji Candy Dulfer dodeli zvanje počasne građanke Niša. Diplomu o dodeli ovog zvanja uručiće gradonačelnik Niša na prigodnoj svečanosti 13. avgusta kada Candy Dulfer nastupa sa svojim bendom na Nišvilu 2017.

Нема коментара:

Постави коментар