петак, 18. август 2017.

Jernej Lorenci na Bitefu



Najnovije, 51. izdanje Bitefa održaće se od 22. do 30. septembra 2017. godine pod sloganom Epic Trip. U okviru glavnog programa festivala, učestvovaće i najnovija ostvarenja jednog od najistaknutijih reditelja iz regiona, Jerneja Lorencija.

Ovaj reditelj iz Slovenije važi za jednog od omiljenih reditelja beogradske publike, a na Bitefu je gostovao već tri puta. Njegova predstava Oluja u produkciji Mestnog gledališća ljubljanskog, osvojila je nagradu Politike 2013. godine. Već naredne godine, u glavnom programu je učestvovala Poludela lokomotiva, u produkciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana. Na 49. Bitefu 2015. godine, Ilijada u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališća Drama Ljubljana, Mestnog gledališća ljubljanskog i Cankarjevog doma, osvojila je Nagradu Politike i Nagradu Publike.


Predstava Biblija, prvi pokušaj  foto: Peter Uhan

Na 51. Bitefu, imaćemo priliku da uživamo u čak dve Lorencijeve predstaveBiblija, prvi pokušaj u produkciji Drame SNG iz Ljubljane, nastavak je njegovog istraživanja scenskih mogućnosti velikih epskih i drugih nedramskih tekstova na kojima se zasniva naša civilizacija. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, predstava je, paradoksalno, ujedno i minimalistička i monumentalna. Minimalistička je zato što, osim stolica na kojima glumci sede dok čekaju svoju scenu, u predstavi nema scenografije, ali nema ni scenskih efekata ni dinamičnog mizanscena: ona pre nalikuje prezentaciji radionice za glumce. Monumentalna je, međutim, zašto što se iza vrlo malog prostora za igru otkriva beskraj prazne pozornice, a prevashodno zato što sjajna glumačka igra, u kombinaciji govora i fizičke radnje, ostavlja utisak snage i grandioznosti. Publika će ovu predstavu imati prilike da pogleda 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ( Scena „Ljuba Tadić“).

Sa probe predstave Carstvo nebesko, foto: Sonja Žugić

Predstava radnog naslova Carstvo nebesko, kao festivalska produkcija, biće premijerno izvedena 26. septembra, sa reprizom 27. septembra. Predstava koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, za polazište uzima srpsku epsku književnost srednjeg veka. Poseban kuriozitet ove predstave je to što će se ona izvoditi u dva pozorišta: prvi deo će se igrati na sceni ’’Raša Plaović’’ Narodnog pozorišta, dok će se publika u pauzi preseliti u Bitef teatar, gde će se izvesti drugi deo predstave.
Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu

Bitefu se ove godine pridružuje sponzor festivala I&F McCann Grupa. Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija,  IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija i mnogi drugi.

  OBAVEŠTENJE:
 
Rezervacija ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu je počela! Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta putem e-mail adrese: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00 (od 10h do 17h)

Prodaja ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu počinje 1. septembra na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti:
 
30% za komplet ulaznica
20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe
 

Нема коментара:

Постави коментар