среда, 30. август 2017.

III Dead Lake Horror & Wine Festival - Usksnuće horora i vina




Nakon zapažena prva dva izdanja, sada već tradicionalni, ove godine treći po redu Dead Lake Horror & Wine Festival održaće se 14. do 16. septembra pod sloganom „Uskrsnuće horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, nedaleko od Subotice.

Festival Dead Lake se bukvalno vraća iz mrtvih na Palić, s obzirom na to da nam je Ministarstvo kulture dodelilo duplo manje sredstava nego prethodne godine. Ali uz pomoć Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke, kao i uz nesebičnu podršku inostranih i domaćih distributera, od kojih se ističe MCF (MegaCom Film), i naravno uz veliku požrtvovanost ekipe iz Art & Popcorn koja organizuje festival, uspećemo da napravimo vaskrsnuće festivala, i da održimo kontinuitet jednog jedinstvenog kulturnog događaja za našu zemlju. Ovoga puta festival će biti kraći, samo tri dana, ali samim tim i efektniji. Prošlogodišnje izdanje dokazalo je da i u Srbiji postoji verna publika žanra i da festival ovakvog tipa nikako ne sme posustati. U programu će biti sedam filmova, a tradicionalno će biti prikazan i pobednik Grossmann festivala – španski film NOĆ DEVICE, za koji je žiri Grossmanna izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. U skladu sa ovim, imaćemo i jednog veoma specijalnog gosta, reditelja koji je snimio jedan od najstrašnijih filmova u istoriji svetske kinematografije, zbog kojeg je zamalo završio u zatvoru, a čiji je rad uticao na reditelje kao što su Oliver Stoun i Kventin Tarantino. Ko će biti ovogodišnji dobitnik nagrade Bela Lugoši za izuzetan doprinos horor umetnosti, uskoro ćete saznati. Nikako ne treba zaboraviti ni vinski segment festivala koji će dati poseban 'šmek' sveukupnoj zabavi. Be there or be dead!“, kaže programski direktor Festivala, reditelj i producent Milan Todorović ("Zona mrtvih", "Mamula", „Procep“).

Većina od 7 filmova sa predstojećeg trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala biće premijerno prikazani u Srbiji!




Festival će otvoriti holivudski horor Amitivil: Buđenje (scenario i režija: Franck Khalfoun) sa Dženifer Džejson Li u ulozi majke koja se sa decom useljava u sablasnu kuću. Bel, njena mala sestra Džulijet i njen nepokretni brat blizanac, preselili su se u novu kuću sa svojom samohranom majkom Džoanom, kako bi uštedeli novac i plaćali bratovo skupo lečenje. Ali kada počnu da se pojavljuju čudni fenomeni u kući, uključujući i čudesni oporavak brata i Beline užasne noćne more, Bel počinje da sumnja da joj majka ne govori sve – ubrzo shvata da su se uselili u ozloglašenu Amitivil kuću. U pitanju je novi film iz čuvenog serijala o ukletoj kući, započetog još 1979. godine filmom „Amitivilski užas“, kojeg je pratila kontroverza da je baziran na istinitim događajima.

Iste večeri, od 22h, biće prikazano ostvarenje „Zlokobna aplikacija“ (r: Abel Vang, Burlee Vang) nakon kojeg ćete zasigurno oprezniji koristiti vaš smartfon. U filmu jezivo naprirodno biće teroriše pet prijatelja nakon što su skinuli misterioznu aplikciju. 



Drugog festivalskog dana publiku očekuje Balada u krvi čuvenog italijanskog reditelja Ruđera Deodata. Nakon što su proveli Halloween konzumirajući drogu i seks, češka studentkinja na razmeni Lenka, njen dečko Džejms i njegov prijatelj Djuk otkrivaju leš mlade studentkinje iz Engleske Elizabet, koja je sa njima provela noć. Niko se ne seća šta se zapravo desilo... Italijanska glumica Karlota Moreli, protagonistkinja ovog filma, biće gošća festivala.



Nemiran san, ako ga uopšte budete imali, obezbediće vam pobednik Grossmanna – španski film Noć device(The Night of the Virgin, r: Roberto San Sebastián), za koji je žiri slovenačkog festivala izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. Film prati naivnog dvadesetodišnjaka Nika koji je rešio da se po svaku cenu reši svoje nevinosti tokom jedne novogodišnje zabave. Nakon što upozna atraktivnu i lukavu gospođu Medeju, shvatiće vrlo brzo da će cena njegovog nauma biti veoma visoka, i krvava... Između ova dva horora drugog festivalskog dana biće kao specijalni bonus prikazan kratki film „Život po Moskriju“, fantastični omaž kultnom i prerano preminulom reperu Davoru Bobiću Moskriju iz benda Prti Bee Gee. Ovaj kratki film već je stekao kultni status, iako je snimljen pre samo tri meseca. 



U subotu, 16. septembra, očekuje nas Wine Jam, a uz odlična vina uživaćete u poslastici - specijalnoj projekciji jednog kultnog filma, čiji će reditelj biti specijalni gost festivala, nakon koje sledi strašni Februar (The Blackcoat's Daughter, r: Oz Perkins) o dve devojke koje se bore se zlom silom kad ostanu same u internatu tokom zimskog raspusta. Glavnu ulogu u ovom filmu igra Ema Roberts, bratanica Džulije Roberts, koja se proslavila ulogama u filmu „Vrisak 4“ i seriji „Američka horor priča“. 

Program trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala zatvoriće jezivi horor „Najdraža sestra“ (Dearest Sister, r: Mattie Do), koji je imao zapaženi uspeh na svim većim festivalima horor žanra. Film prati devojku sa sela koja dolazi u glavni grad Laosa – Vientiane, kako bi brinula o bogatoj rođaci koja je oslepela, ali u isto vreme i dobila neočekivani dar – da komunicira sa mrtvima.

Specijalni gost festivala biće slavni italijanski reditelj i scenarista Ruđero Deodato, ovogodišnji dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Njemu će nagrada biti uručena na zatvaranju Festivala, 16. septembra, a tom prilikom biće prikazan Deodatov kultni film „Holokaust ljudoždera“ (20h).

Gošća Festivala biće i Karlota Moreli italijanska glumica koja igra u novom filmu Ruđera Deodata - „Balada u krvi“.

U bioskopu Abazija, u subotu 16. septembra od 18 do 23 časa održaće se i vinski segment Festivala. Program Horror & Wine organizuje se u saradnji sa festivalom Wine Jam koji već više godina promoviše vina da inovativan i zabavan način, lansirajući nove trendove i privlačeći novu vinsku publiku čime se šire granice vinskog sveta. Wine Jam deluje pre svega u Srbiji i Beogradu ali i regionalno i do sada je održano više festivala u Zagrebu, Ljubljani i Atini pod ovim imenom, sa tendencijom da se to širi i dalje. Ovo će biti sjajna prilika da se okupe ljubitelji vina iz Subotice i okoline i svi oni koji vole kvalitetnu zabavu. Moći će da se probaju dobra vina iz okoline, ali i drugih vinogorja Srbije. 



Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija sa svojom otvorenom scenom, savršena su lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala – prvog u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta uz predstavljanje fantastičnih vina iz Srbije i regiona.



Program trećeg Dead Lake Horror & Wine festivala




14.09. četvrtak
·         20h - Otvaranje + AMITYVILLE: THE AWAKENING / AMITIVIL: BUĐENJE (SAD)
·         22h – BEDEVILED / ZLOKOBNA APLIKACIJA (SAD)


15.09. petak
·         20h BALLAD IN BLOOD / BALADA U KRVI (Italija)
·         Bonus: kratki film – ŽIVOT PO MOSKRIJU (Srbija)
·         22h LA NOCHE DEL VIRGEN / NOĆ DEVICE /  (Španija)


16.09. subota
·         18 – 00h WINE JAM
·         18h - specijalna projekcija u čast gosta
·         20h - THE BLACKCOAT’S DAUGHTER / FEBRUAR (Kanada/SAD)
·         22h - DEAREST SISTER / NAJDRAŽA SESTRA (Laos/Estonija/Francuska)



Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

Нема коментара:

Постави коментар