понедељак, 28. август 2017.

Čarls Simić u Beogradu



Čarls Simić, jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, dolazi u Beograd, gde će krajem ove nedelje boraviti nekoliko dana i kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga imati nekoliko književnih događaja.

Glavni događaj jeste književno veče Čarlsa Simića koje će se održati u četvrtak 31. avgusta s početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama Iščekujući presudu u izdanju Arhipelaga i u knjizi Ludak u izdanju Povelje), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava).


Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.

Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.

Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju koja mu je uručena preksinoć na svečanosti koja je održana u prepunoj crkvi Svete Sofije u Ohridu. Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus. Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.



Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.


U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu. Arhipelag priprema i novu knjigu Čarlsa Simića na srpskom jeziku.

Intervju sa Ćarlsom Simićem možete pročitati OVDE

Нема коментара:

Постави коментар