субота, 8. јул 2017.

Žilijen de Kazabjanka-Outings project


U Beogradu i Novom Sadu ćemo ugostiti francuskog umetnika i sineastu Žilijena De Kazabjanku sa njegovom participativnom street art instalacijom Outings project

Od 10. do 14. jula
Beograd Francuski institut, Knez Mihailova 31
Otvaranje izložbe 14. jul - 19h

Od 14. do 18. avgusta 
Novi Sad, Galerija Matice srpske, trg Galerija 1

Žilijen de Kazabjanka obilazi svet kako bi iz muzeja izbavljao najlepše likove koji žive u umetničkim delima. Iznenadni susret sa slikom starom vekovima prikazanom u savremenom gradskom kontekstu navodi na razmišljanje i poziva u muzeje.
Priča o Outings projektu počinje 2014. godine kada se Žilijen de Kazabjanka prvi put susreo sa portretom gđice Rivijer na jednoj Engrovoj slici postavljenoj u jednom ćošku u pariskom Luvru. "Bila je lepa. Delovala je izgubljeno i nesrećno okružena ostalim velikim slikama. U meni se probudio prinčevski poriv: želeo sam da je probudim i oslobodim rama i muzeja". Od tog prvog kolaža, Žilijen de Kazabjanka nastavlja svoju misiju i oslobađa na stotine slika širom svetom.

Žilijen de Kazabjanka čvrsto veruje u participativnost u stvaralačkom procesu i zbog toga organizuje radionice u brojnim gradovima kako bi ohrabrio građane da se bolje upoznaju sa kolekcijama svojih muzeja.

Dvadesetak učesnika različitog uzrasta posetiće Galeriju Matice srpske u Novom Sadu sa umetnikom, sa kojim će napraviti izbor dela koja će krasiti zidove njihovog grada.

Dela će biti fotografisana, potom štampana prema posebnoj proceduri. Zatim će biti postavljena po beogradskim ulicama 12. i 13. jula i u Novom Sadu od 14. do 18. avgusta.

Na vama je da ih pronađete!

Na kraju, moći ćete da uživate u fotografijama umetnikovih dela postavljenih u gradovima širom sveta od 14. jula do 8. avgusta u Beogradu i od 18. avgusta do 17. septembra u Novom Sadu.

Žilijen de Kazabjanka je svetski poznati vizuelni umetnik, fotograf i filmski autor. Njegovi radovi su uvek povezani sa gradskim ulicama. Godine 2009, nobelovac Gao Singđen, napisao je za njega prvi kratkometražni film pod nazivom Noć posle kiše, koji se odvija u jednom imaginarnom gradu. Poznati pijanista Jaron Herman napisao je muziku za pomenuti film.

Njegov prvi dugometražni film, Passing by (2011) pozdravio je čuveni reditelj Kosta Gavras, koji je napisao da je nakon gledanja filma bio "duboko dirnut", a sniman je tokom tri godine na ulicama četrdeset četiri grada u dvadeset dve evropske zemlje, dok su tema bili anonimni prolaznici.

U vidu umetničke instalacije, Passing by je prikazan na četrdeset ekrana na fasadi opštine 4. arondismana u Parizu, u prisustvu Kristofa Žirara i Šarlote Rempling.

Godine 2014. započeo je Outings Project, njegov fotografski street art projekat i od tada radi sa brojnim muzejima, organizujući radionice i izlažući svoje fotografije.

Projekat je ostvaren uz podršku Francuskog instituta u Parizu, grada Novog Sada, Galerije Matice srpske i beogradske opštine Palilula.
Kustos : Stefani Marković
Pogledajte video Julien de Casabianca

Нема коментара:

Постави коментар