понедељак, 3. јул 2017.

Izložba Edgara Degaa u Galeriji SANU

Trenuci posmatranja

 

 U  Galeriji SANU biće otvorena15. jula izložbe Edgar Dega

 

Osnovu izložbe čine radovi iz Narodnog muzeja u Beogradu, ukupno 29 Degaovih ostvarenja, pre svega crteža i monotipija. Najveći broj eksponata su deo kolekcije Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina nastradalog u II svetskom ratu.

"Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci će moći da se upoznaju sa Degaovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogućnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetničkog senzibiliteta i za upoznavanje urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka, burnih, često i tragičnih istorijskih zbivanja, ali pre svega kulturne klime koja je obeležila Evropu kao i naše društvo", piše u saopštenju Narodnog muzeja.
Autor izložbe je dr Dragana Kovačić, uz koaurke monografskog kataloga dr Milanku Todić i Jelenu Dergenc.

 Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci će moći da se upoznaju sa Degaovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogućnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetničkog senzibiliteta i za upoznavanjeurbane kulture Pariza druge polovine XIX veka.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra.

Edgar Dega (1837. 1917)  bio je francuski slikar i vajar, a po stilu pripada impresionizmu, mada sebe nikad tamo nij svrstavao, možda i zbog otvorenog koketiranja sa realizmom, oličenoom u delima Edgara i Delakroa. 

Dega je bio sin italijanskog bankara i Kreolke. Majka mu je preminula kada je imao  13 godina Započeo je studije prava, ali se vrlo brzo obreo na Akademiju lepih umetnosti. Nikad se nije ženio, a poslednje godine života proveo je skoro slep, lutajući ulicama Pariza, dok nije umro.Tih godina počeo je da izrađuje male figure svojih omiljenih motiva balerina i konja u vosku i glini.

 

Нема коментара:

Постави коментар