четвртак, 9. март 2017.

Ženska posla u BDP-u




Komedija situacije sa elementima nadrealnog, grotesknog, vodvilja, slepstika, hvata vas u „mašinu“ i vodi na svadbu koja se nikad nije dogodila. Inspiriacija je pronađena u delu Andreja Saramonoviča „Testosteron“. Gledaćete komedija kakvu svakako ne očekujete. I to samo par dana pošto ste nekako pregrmeli pomamu i euforiju koju je izazavao Međunarodni dan žena. Taman da, već ohlađenih glava, osmotrite problematiku rodne ravnopravnosti.

Zbivanja na sceni neodoljivo su me podsetila na rvanje žena u blatu. Odmah da se ogradim, ne vidim u tome ništa privlačno niti simpatično. Ponajmanje razumem što su se žene tome smejale. Uostalom ta vrsta programa već je dominantna na TV-programima i po tabloidima, a pitam se čemu uopše služi. Osim uveseljavanju svekolikog publikuma. 

„Humorom se najlakše kazuju najveće istine i najlakše stiže do srca“, primetio je novi umetnički direktor BDP-a Andrej Šepetkovski, „Pored toga što nam ovaj komad donosi osvrt na muško-ženske odnose.

Četiri žene (Danina Jeftić, Sandra Bugarski, Tatjana Kecman i Milena Pavlović Čučilović) posle venčanja koje je prekinuto jer je mladoženja izjavio vernost, naočigled svih svatova, ali pogrešnoj devojci tulum se nastavlja. Koji doduše više nije svatovski već pre trilerski sa neizbežnom balkanskom tučom na kraju.  


Mlada, Katarina (Danina Jeftić)  svojm bes, svoj hormonski disbalans usmerava prema suparnici, prema kumi, koja postaje najveća stradalnica. Tu je i mladiina majka, Tijana (Sandra Bugarski)  i PR ovog glamuroznog iventa, Stanislava (Milena Pavlović Čučilović) koja nema pojma o svom poslu, te sve neminovno prerasta u akcident. Ženske nedoumice se nadovezuju jedna na drugu (poput onih u „Smrtonosnoj motoristici“, Ace Popovića) da bi kulminirale konstatacijom o suprotnom polu:

„Neka idu dođavola svi lažljivi muškarci, svinje šovinističke!“

Sama kuma, Radmila (Tatjana Kecman) , jedva je dočekala ovakvu ulogu, ulogu u kojoj trpi, posle 5-6 godina u ulogama energičnih napasnica. Ove žene, Amazonke, predstavu su spremile za izuzetno kratko vreme, radeću duple probe i sladeći se temom suprotnog „jačeg“ pola. Sagledavši problem kroz prizmu satkanu od frustrirajućih imperativa sukobljavanja polova došle su do jedino ispravnog rezultata da ne mogu zajedno, ali ni jedni bez drugih:

„Živeli muškarci!“



Milena Pavlović Čučilović  smatra da oba pola imaju isti cilj-da veza (brak) uspe, ali upadaju u klišee, zadatke, očekivanja, u vreme kada su polovi izgubili sigurne luke, kada su zamenili uloge, u vreme gubljenja rodnog identiteta, što se najčešće završava opštom makljažom uz opasku:

„Ne bih da vam pokazujem svoje modrice-duhovne i fizičke!“

Marko Jovičić, mladi reditelj, blažen međ’ ovim ženama, ukazuje na poguban uticaj tabloidne štampe, kojoj ništa nije sveto, na svet koji je u svojoj biti materijalistički, te je normalno da je i ženik profitabilno orjentisan. 

Scenu i kostim osmislila je Staša Jamušakov koja se za vreme konferencije za novinare vešto krila u medijskom timu.

Premijera komedije „Ženska posla“ po tekstu Milene Pavlović Čučilović, u režiji Marka Jovičića, zakazana je za utorak 14. mart  na Novoj sceni Beogradskom dramskom pozorištu s početkom u 20:30. Reprize su u četvrtak 23. i petak 30. marta.

Milena Pavlović Čučilović (1972.) diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u klasi profesora Arse Jovanovića. Stalni je član BDP-a od 1996. Na sceni matičnog pozorište ostvarila je preko dvadeset uloga, a igrala je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, projektima Trupe „Torpedo“. Ostvarila je zapažene uloge u filmovima: Mi nismo anđeli (1992),  Podzemlje (1995), Lepa sela lepo gore (1996). Bavi se pisanjem i režijom, potpisjue produkcije (šest u BDP-u), Dobitnik je više teatarskih i filmskih priznanja, kao i Nagrade  FIPRESCI.

Marko Jovičić(1995) student je III godine Pozorišne i radio režije na FDU, u klasi profesorke Ivane Vujić. Sarađivao je sa mnogim renomiranim pozorišnim rediteljima. Glumi u pozorištu „Puž“. Radio je kao asistent režije na predstavi „Mister dolarPozorište na Terazijama. Ovo je njegov prvi rediteljski poduhvat u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ženska posla, Milena Pavlović Čučilović po motivima dela Andreja Saramonoviča „Testosteron“

Reditelj: Marko Jovičić,
Kompozitor: Marko Jovičić (uz korišćenje određenih kompozicija),
Scenografija i kostim: Staša Jamušakov
Organizator: Mateja Radisavljević,
Inspicijent: Zoran Milojević,
Produkcija: BDP i Agencija „Ferzeng“

Нема коментара:

Постави коментар